PEVAČICA JE PREMINULA NAKON TEŠKE BORBE: Svake godine u Srbiji od karcinoma umre 1.600 žena, prepoznajte SIMPTOME!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PREPOZNATE NA VREME ZNAKOVE

PEVAČICA JE PREMINULA NAKON TEŠKE BORBE: Svake godine u Srbiji od karcinoma umre 1.600 žena, prepoznajte SIMPTOME!

Karcinom dojke jedna je od najčešćih malignih bolesti u ženskoj populaciji

Objavljeno:

Posle dvogodišnje borbe, britanska muzička zvezda Sara Harding (39) preminula je od karcinoma. Primarno žarište otkriveno joj je na dojci, ali je zloćudni tumor metastazirao na druge organe.

Fanovi se u suzama opraštaju od nekadašnje članice grupe “Girls Aloud” koja je prošle godine na društvenim mrežama podelila informaciju o svojoj dijagnozi. Iako je verovala da će iz najvažnije životne bitke uspeti da izađe kao pobednik, to, nažalost, nije uspela.

Karcinom dojke jedna je od najčešćih malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, a posebno u Srbiji. Svake godine u našoj zemlji oboli oko 4.600 žena, a 1.600 izgubi izgubi život.

Postoje tendencije da će ove godine, nažalost, crna statistika biti još gora. Kako je izjavila direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju prof. dr Danica Grujičić, zbog pandemije korona virusa veliki broj žena zatražio je pomoć tek pošto su promene na dojkama bile dramatične.

- Tokom prethodne godine ogroman broj pacijenata započinjao je lečenje tek u završnoj formi bolesti, a žene su dolazile sa otvorenim ranama na dojci - izjavila je prof. Grujičić.

Prema njenim rečima, u prethodnoj godini veliki broj pacijentkinja došao je da zatraži pomoć tek u završnoj fazi bolesti.

- Mi nikada nismo videli na Institutu toliki broj ljudi koji u metastatskoj fazi započinje lečenje - naglasila je Grujičićeva.

Faktori rizika

Postoje faktori koji povećavaju rizik od razvijanja raka dojke.

To su, kako je ustanovljeno, genetika, prva menstruacija pre 12. godine, prvi porođaj posle 30. godine života, korišćenje hormonske terapije, konzumiranje alkohola ili duvana, gojaznost ili fizička neaktivnost.

Simptomi koje ne smete zanemariti

- kvržica ili zadebljana površina u dojci ili blizu grudi ili pazuha, koja traje tokom čitavog ciklusa

- izraslina ili grudvica

- promena veličine, oblika ili krive dojki

- iscedak iz bradavica

- koža dojke ili bradavice izgleda drugačije – udubljena je, upaljena, nabrana ili se ljuspa

- koža na grudima ili bradavicama postaje crvena

- bradavica menja oblik ili položaj

- područje koje se razlikuje od bilo kojeg drugog područja na obe dojke

- tvrda, mermerna površina ispod kože

Lekari podsećaju da bi, ukoliko se ovaj zloćudni tumor otkrije u ranoj fazi, bolest mogla da u potpunosti bude izlečena.

Republika Srbija započela je program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine. Žene u toj starosnoj dobi trebalo bi najmanje jednom godišnje da odu na pregled.

Ukoliko primetite bilo kakvu promenu na dojci između dva pregleda, odmah se zaputite lekaru.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.