ZAVRŠENA KOMEMORACIJA DUŠANU DUDI IVKOVIĆU! Vučić: Ponosan sam što je Srbija imala takvog čoveka (VIDEO)
Komemoracija, Foto: Marko Nikolić / Nemanja Nikolić

LEGENDA

ZAVRŠENA KOMEMORACIJA DUŠANU DUDI IVKOVIĆU! Vučić: Ponosan sam što je Srbija imala takvog čoveka (VIDEO)

Ivković će u utorak u 12 sati biti sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu

Objavljeno: 16:45h

Komemoracija povodom smrti legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića održana je u Narodnoj Skupšni Republike Srbije.

U sali doma Narodne skupštine nalazio se veliki broj bivših funkcionera i igrača, a kum Željko Obradović je bio neutešan.

Komemoracija je počela minutom ćutanja.

Željko Obradović se takođe obratio okupljenima.

Željko Obradović
foto: Marko Nikolić

Predrag Danilović je održao emotivan govor.

- Imam obavezu da naglasim da Košarkaški savez ne bi bio danas ono što jeste bez Dude Ivkovića. Istorija srpske, jugoslovenske i evropske košarke je nezamisliva bez njega. Danas mnogi od nas ubiremo plodove njegovog poluvekovnog rada. Košarka nije bila deo njegovog života, ona je bila njegov život. Pošto sam bio veoma blizak prijatelj familije, prilično mi je teško ovo palo. Ponosan sam što sam za života njegovog rekao da ga volim i poštujem i što ću ga celog života voleti, kao i njegovu familiju. Mislim da smo se poslednjih nekoliko meseci čuli svaki dan, da sam ga često obilazio... Za sve što mi je bilo potrebno, za svaku bitniju odluku u košarci sam se prvo s njim savetovao. Sad je teško. On će da bude zauvek moj selektor, to je bio i to će da ostane. Iznad svega moja ljubav prema njemu kao prema mom pokojnom ocu.

Predrag Danilović
foto: Marko Nikolić

Obratio se predsednik Aleksandar Vučić.

- Uvaženi članovi porodice, poštovani prijatelji porodice Ivković. Kao predsednik Srbije ponosan sam što je Srbija imala takvog čoveka i što će Srbija imati takvog čoveka. Ponosan što on nikada neće otići, niti će ga iko u Srbiji zaboraviti. Postoji ono što je merljivo, sve one medalje i svi oni uspesi. Ne samo to, on je nosilac jednog drugačijeg duha. Bio je sve ono što mnogi od nas nisu. Istovremeno i veliki gospodin i beogradski mangup, uvek držao do sebe i do drugih. Osim košarke koju je beskrajno voleo, ostavio je još nešto, i to nisu samo Krst i Radnički. To je ono što će ostati budućim pokoljenjima.

-Iako u mnogo čemu nismo bili saglasni, kada sam prvi put dugo razgovarao s njim, a još dva puta sam razgovarao s njim, video sam koliko je ozbiljan, odgovoran i posvećen čovek i koliko takvim ljudima ne možete da oduzmete ništa. Ono što je najvažnije u ovim teškim trenucima za njegovu porodicu, nećete ga videti više, ali on će uvek biti tu, možete nekoga da volite ili nevolite, ali njegovi rezultati i dela ostaju. Iza njega ostaju velika dela i budite ponosni na svog oca i supruga, baš onako kao što ćemo svi u Srbiji biti ponosni na njegovo veliko delo. Srbija ga zaboraviti neće, neka mu je večna slava - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Marko Nikolić

Okupljenima se obratio glumac Goran Sultanović.

- Danas smo ovde da bismo odali poštu Dušanu Dudi Ivkoviću, nosiocu nekih od najvećih sportskih i državnih priznanja. Rođen je 29. oktobra 1943. godine u Beogradu kao četvrto, najmlađe dete Petra i Branke Ivković. Dušan je detinjstvo i mladost proveo na Crvenom krstu, uglavnom na terenima Radničkog koji mu je bio druga kuća. Uvek je isticao da su presudno uticali na njegov život. U Radničkom je upoznao i zavoleo košarku. Bio je kapiten tima koji je 1962. godine osvojila juniorsko prvenstvo Jugoslavije. Otišao je 1969. na služenje vojnog roka, a po povratku se prihvatio trenerskog posla zahvaljujući Bori Ceniću. Godine 1973. je osvojio prvi trofej, titulu juniorskog prvaka Jugoslavije sa Radničkim. Iste godine su i seniori Radničkog osvojili titulu. Od tada su se ređali uspesi. Od 1976. je radio u mlađim reprezentativnim selekcijama. Debitovao je u seniorskoj reprezentaciji 1983. godine. Sa nacionalnim timom je osvojio šest medalja na velikim takmičenjima, četiri zlatne i dve srebrne. Tri puta je bio šampion Evrope i jednom svetski prvak. Po jednom drugi na Olimpijskim igrama i na Evropskom prvenstvu. Proslavio se kao selektor Jugoslavije kada je vodio poslednju generaciju te zemlje, koju su mnogi nazivali "belim timom snova". Srbija je s njim na klupi osvojila prvu medalju, i to 2009. godine u Poljskoj.

Goran Sultanović
foto: Marko Nikolić

Svi u sali su ustali kada je ušla Ivkovićeva supruga Nena.

Među prisutnima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Nikola Peković, Predrag Danilović i mnoge ličnosti iz košarkaškog sveta, ali i iz državnog vrha Srbije, Dragan Kićanović, Svetislav Pešić, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Nikola Peković, trener CSKA Dimitris Itudis, Nenad Krstić...

Komemoracija Dudi Ivkoviću
foto: Marko Nikolić
Komemoracija Dudi Ivkoviću
foto: Marko Nikolić

Od Ivkovića će se oprostiti porodica, prijatelji, sportski radnici...

Komemoracija Dudi Ivkoviću
foto: Marko Nikolić

Tu je i Vanja Udovičić, ministar sporta.

Komemoracija Dudi Ivkoviću
foto: Marko Nikolić

Ivković će u utorak u 12 sati biti sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Jedan od najuspešnijih evropskih i svetskih trenera svih vremena preminuo je u četvrtak u 78. godini.

1 / 20 Foto: Marko Nikolić

Rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, a stasao je na Crvenom krstu uz rođenog brata i legendarnog trenera Slobodana Pivu Ivkovića, a rezultatima koje je napravio vodeći najbolje jugoslovenske i evropske klubove posebno reprezentaciju, pozicionirao je srpsku košarku na najviše mesto u evropskim i svetskim okvirima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.