MLEKO POTPUNO IZBACITE, OPASNO JE! Dr Voja otkrio šta sadrži, pa pomenuo najzdravije meso, ukusnije od JAGNJETINE
Dr Voja, Foto: Printscreen Youtube

OBRATITE PAŽNJU

MLEKO POTPUNO IZBACITE, OPASNO JE! Dr Voja otkrio šta sadrži, pa pomenuo najzdravije meso, ukusnije od JAGNJETINE

Kravlje mleko, kao i crveno meso, sadrži folnu kiselinu odnosno folat

Objavljeno: 16:12h

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić već je rekao šta misli o kravljem mleku, a sada je detaljnije objasnio zašto ono nije najzdravije.

Kozje mleko trebalo bi piti svakog dana, podvukao je profesor Voja, i objasnio kako sada napraviti balans u ishrani kada smo svi "odrasli" upravo na kravljem. Kaže da bi ga trebalo izbaciti, osim u slučaju vrlo male dece.

"Svaki dan pijte kozje mleko, ujutru, u podne i uveče po šolja mleka, i dnevno jedna kocka kozjeg sira. Izbacite kravlje mleko, i ja sam odrastao na njemu, ne fali mi ništa ali da vam kažem nešto. Na metaboličke procese najbolje utiče, samo bebe i mala deca do četvrte godine moraju da piju kravlje zbog folata", rekao je on.

Kravlje mleko, kao i crveno meso, sadrži folnu kiselinu odnosno folat, za koji profesor Voja upozorava da bi ga trebalo oprezno unositi.

"U mesu i kravljem mleku ima je najviše! Tri puta nedeljno samo jedite meso, užasno mnogo ima folata. Na Zapadu se kozje mleko obogaćuje folnom kiselinom. Ali, čovek unosi onda pet puta više folata nego što mu treba, to je opasno, može povećati rizik od raka", rekao je on.

Kozje meso je ukusnije od jagnjetine, sadrži manje te supstance koju ne bi trebalo previše da unosimo i mnogo je zdravije.

"Manje folata sadrži i meso, ima ga tačno toliko koliko treba mozgu i koštanoj srži, tkivima koja se obnavljaju. Ukusnije je od pečene jagnjetine, slatko je i meko", rekao je on.

Već je pričao doktor Voja o opasnosti koja vreba iz jogurta, ali i kravama bušicama koje daju najzdravije mleko, ali istovremeno ga daju najmanje.

"To je mleko od malih, crnih krava i ima jednako dejstvo na dijabetes kao i kozje, ali te krave su vrlo retke kod nas", rekao je on.

"Nije kravlje mleko nezdravo, daleko od toga, ali naše stado krava moramo prebaciti sa severnonemačkih rasa, na krave koje će praviti antidijabetogeno K2 mleko. Znam da ne možete u radnji da prepoznate koje mleko je najbolje, ali pođite i prođite malo, pa saznajte šta kupujete", rekao je on sugerišući da bi pravo mleko ipak trebalo kupovati direktno od seljaka, a ne u velikim prodavnicama.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.