1 NAMIRNICU IZBEGAVAJTE! Doktor Voja objasnio sve o jačanju imuniteta, pomenuo i ŠTETNI hleb
Doktor Voja objasnio sve o jačanju imuniteta, Foto: Printscreen/Youtube/Prva TV

VAŽNO

1 NAMIRNICU IZBEGAVAJTE! Doktor Voja objasnio sve o jačanju imuniteta, pomenuo i ŠTETNI hleb

U ishrani su nezaobilazne sledeće stvari, a suvišna samo jedna koju ni doktor ne jede

Objavljeno:

Gastroenterolog profesor doktor Vojislav Perišić pričao je o bakterijama koje su sastavni deo našeg organizma, i to jednog od njegovih najvažnijih delova - imunog sistema.

Mikrobiom, odnosno veliki broj bakterija koje nastanjuju naša creva i sistem za varenje, aktivni je učesnik odbrane organizma od štetnih uticaja okoline. Kao sastavni deo imuniteta, štiti nas od infekcija, problema s varenjem, čak blagotvorno deluje i na mentalno zdravlje.

"Postoji veliki broj bakterija u našem telu, i mnoge od njih su od vitalnog značaja, kao što je laktobacilus plantarum. U pitanju je bakterija kiselog kupusa, ona se koristi za aktivne metaboličke procese. Među njima su smanjivanje holesterola, antiinfektivno dejstvo, pa čak i prevencija bolesti debelog creva. Ove bakterije luče više aktivnih jedinjenja, uglavnom kiselina koje su vrlo važne za odvijanje procesa u telu", rekao je gastroenterolog.

Kiseli kupus, ili čak sveži, zbog prisustva ove bakterije naziva vrlo važnom namirnicom.

"Često u inostrantvu u posluženju uvek ima malo narendanog kupusa. Tu je kao salata, ili čak garnirung ručka. To je najobičniji kupus! Probiotske bakterije mogu biti derivat iz biljaka. Cikorija, recimo, zamena za belu kafu, pa banane, zelena salata... Sve zelene namirnice treba unositi, bakterije su vezane za biljnu hranu. Te bakterije dolaze iz hrane, nema tu suplementa, one se uvuku iz zemlje, same su po sebi suplement", rekao je on.

"Ako jedemo zeleniš, kiseli kupus ili običan, jabuke, kruške, mi unosimo probiotske biljne bakterije u organizam", rekao je on, pa objasnio njihovo dejstvo na svom i primeru voditelja Filipa Čukanovića.

"One smanjuju upalne reakcije, kada merimo CRP, recimo da imamo dve osobe. Vaš CRP je bolji od moga, živećete sto godina, a ja sadržim više masnoće. Kod mene je CRP rezultat gori", rekao je on.

Kada je u pitanju jogurt, za koji je dr Voja ranije imao šta da kaže, sada preporučuje da se pije barem dve šolje dnevno.

"Makar 350 mililitara! Dve čaše jogurta popijte dnevno", rekao je on.

U ishrani su nezaobilazne sledeće stvari, a suvišna samo jedna koju ni doktor ne jede.

"Mora da bude sveže voće i povrće, a nepotrebne su nam rafinirane žitarice. Beli hleb, odnosno onaj koji ima mnogo kalorija iz žitarica. Integralne žitarice možemo da jedemo, ali proizvode od belog brašna - nikako. Visok je glikemijski indeks, a svi oni dodaci, razne semenke, to dodaje ukus a ništa ne radi za zdravlje. Ja jedem samo hleb od heljde", rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.