KAKO DA PREPOZNATE NAJZDRAVIJI MED U TEGLI? Dr Voja kaže da lažni proizvod odaje samo 1 STVAR
Dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen Youtube

OBRATITE PAŽNJU

KAKO DA PREPOZNATE NAJZDRAVIJI MED U TEGLI? Dr Voja kaže da lažni proizvod odaje samo 1 STVAR

Pravi med nikada ne može da se pokvari

Objavljeno:
  • 109

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je o medu, njegovom uticaju na zdravlje i pravilnom uzimanju.

Med se, rekao je doktor, ne uzima samo "na kašičicu" već ima i jedan drugi način upotrebe. Gastroenterolog koji je ranije šokirao izjavom o opasnoj vodi sada je objasnio koji je najzdraviji med.

- Što je med tamniji, to je bolji! Ta boja znači da je pčela išla po livadskom cveću, celog leta uzimala sve najbolje od polena. Svetliji med, kao lipov, on baš i nije prvog kvaliteta u zdravstvenom smislu. Ne može on da škodi, taman posla, ali lipov je duplo jeftiniji, a ovaj od trave je duplo skuplji - rekao je on.

Šta znači kada se med ušećeri i da li je tada bezbedan za jelo? O falsifikovanom medu slušamo mnogo, i dalje ga ima na tržištu, a doktor navodi da ga jedna stvar "odaje".

Med
foto: Profimedia

- Kad su samo sitni kristali na korici i površini meda u tegli, to je dobro, čuvaju ga od kontaminacije. U tom smislu ako su sitne gromuljice, to su kristali glukoze i fruktoze, sprečavaju da bakterije prodru i razmnožavaju se. Kad su krupni, onda je to med sa šećerom - kazao je gastroenterolog.

Pravi med nikada ne može da se pokvari, istakao je on i objasnio da je čist med antiseptik u koji bakterije ne mogu da prodru, pa samim time ne može ni da "propadne".

- Med je sterilan, moj prvi susret s medom kao lekovitim sredstvom koje se ne uzima na usta bilo je u jednoj bolnici. Ležala je popadija, otvorenu ranu je imala zbog proširenih vena, a njen lekar podigne kompresu i pokaže mi, rana namazana medom. Rane bolje zarastaju od meda, on je antiseptik - rekao je on i dodao da "samo hrabri hirurzi" smeju to da kažu svojim pacijentima.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media