VAKCINISANI KOJI ZAVRŠE U BOLNICI SU UGLAVNOM IZ JEDNE GRUPE: Dr Slavica apelovala na pacijente
dr Slavica Radovanović, Foto: Printcsreen/RTS

na lečenju trudnice i deca

VAKCINISANI KOJI ZAVRŠE U BOLNICI SU UGLAVNOM IZ JEDNE GRUPE: Dr Slavica apelovala na pacijente

Doktorka Radovanović iz KBC "Dr Dragiša Mišović" iznela podatke o kovid pacijentima koji su trenutno na lečenju, njihovom stanju i kliničkoj slici

Objavljeno:

Koordinatorka kovid odeljenja u KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Slavica Radovanović, za RTS je iznela podatke o trenutnom broju pacijenata u toj bolnici – među njima ima i dece i trudnica.

"U 'KBC Dr Dragiša Mišović' imamo 125 kovid pacijenata od petka, među njima je 30 dece sa 15 pratilaca, to su uglavnom majke. Imamo pet trudnica, dve od njih su uspešno porođene i danas će biti otpuštene kući. Ostali pacijenti su raznoliki, što se tiče muškaraca i žena, otprilike je podjednak broj, oko 50 odsto, možda nešto više muškaraca. Trudnice su dobro, a što se tiče dece, uglavnom je to lakša klinička slika, ali četvoro dece ima ipak ozbiljnu pneumoniju, to je teža pneumonija. Za sada su deca dobro, zbrinuta sa svom mogućom terapijom koja je potrebna".

Ona je istakla da je najmlađi pacijent u toj bolnici '99. godište, a najstariji '31.

"Što se tiče kliničke slike, raznolika je kao i uvek. Imamo mladih pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, koji su dugo lečeni u kućnim uslovima, ali ipak zbog pogoršanja stanja, zbog potrebe za kiseonikom su hospitalizovani i nadamo se da ćemo uskoro da ih otpustimo. Pune su obe jedinice intenzivnog lečenja, svi su na kiseoniku, imamo trenutno četiri intubirana pacijenta, pet na NIVU (neinvazivni respirator), ostali su na visokom protoku kiseonika. Ima i vakcinisanih i nevakcinisanih, otprilike oko 30 odsto je vakcinisano, ali češće su to pacijenti koji imaju određene komorbiditete, što je praktično i očekivano. Mlađi pacijenti su uglavnom nevakcinisani, tako da je raznolika populacija".

Dr Radovanović apelovala je na pacijente da se ne leče kod kuće, sami, pa je iznela i primer pacijente koji se dugo tako lečio.

"Juče je primljen pacijent koji je skoro dve nedelje lečen u kućnim uslovima, na kraju je urađen skener, skor 17, to znači ozbiljna upala pluća, tri četvrtine plućnih polja je praktično zahvaćeno pneumonijom. Ukoliko su zaraženi na kućnom lečenju, bilo kakvo pogoršanje, produžena temperatura, nedostatak vazduha, gušenje, odmah da se jave ponovo u kovid ambulantu", poručila je.

01:49

DA SMO SE VAKCINISALI NA VREME NE BI SE RAZMATRALE PROPUSNICE! Dr Stašević: Vakcina je dokazano sredstvo za borbu sa pandemijom

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.