Ministar Ružić o školama: "Semafor" sistem ostaje
Branko Ružić, Foto: Ministarstvo prosvete

model ostaje isti

Ministar Ružić o školama: "Semafor" sistem ostaje

Nastava u školama po "semafor" modelu nije propala i situacija uopšte nije alarmantna, poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić

Objavljeno:

Ružić je dodao da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

On je, odgovarajući na pitanje novinara ispred Instituta "Torlak" u kome je primio treću dozu vakcine protiv kovida, rekao da se ni na koji način ne razmišlja o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada na regularan način.

"Trenutno stanje je realno i to je refleksija raznih godišnjih odmora i odlazaka na more, ali obrazovni sistem i dalje pokazuje najviši stepen rezistentnosti", istakao je Ružić.

Ministar je rekao i da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

"Što se tiče dece, to je ispod jedan odsto, a kod zaposlenih u prosveti, nastavnog i vanstavnog osoblja, to je nekih 1,3 ili 1,4 odsto. To je podatak od pre tri dana", rekao je Ružić. Kako je rekao, dosta toga se pojavljuje na društvenim mrežama, gde postoji, kaže, mnogo nejasnoća.

Istakao je da će "semafor" model biti inoviran u skladu sa situacijom na terenu i da će danas imati sastanak sa predstavnicima Instituta "Batut", kako bi se utvrdilo na koji način će se to učiniti.

"Ne očekujem preterane probleme, ali vakcinacija je jedini lek", naglasio je Ružić.

Od danas će se u srednjim školama u 40 lokalnih samouprava sprovoditi onlajn nastava, a na pitanje da li su škole spremne, ministar odgovara potvrdno i ističe da već takvo iskustvo imaju od prošle godine.

Kaže i da je vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika, te izrazio nadu da će se uskoro dostići broj od 57-58 odsto. "Ali ni to ne znači mnogo, nije dovoljno. Smatram da je najvažnije da svi shvate koliko je važno biti odgovoran i solidaran", rekao je Ružić.

Kada je reč o pojedinim peticijama koje su se pojavile u javnosti, a koje se odnose na to da učenici u školama ne bi trebalo da nose maske, Ružić naglašava da o tome brine Institut "Batut", čiji ljudi su, dodaje, stručnjaci.

"Ta peticija nije ni prva ni poslednja. Situacija je procenjena od strane stručnjaka i to je nešto što će važiti u skladu sa preporukom. Imaćemo tokom nedelje redovne sastanke i videćemo šta ćemo dalje odlučiti", naveo je Ružić.

Direktor Druge ekonomske škole Dejan Nedić rekao je da su škole najbezbednija mesta za boravak i naveo da je u toj obrazovnoj ustanovi od 1.200 učenika, zaraženo sedmoro njih.

On je rekao da se u školama moraju poštovati uputstva zdravstvenog dela i pozvao sve kolege, nastavnike i mlade da prime vakcinu protiv kovida. Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović naglasio je odgovaran odnos, naročito prema deci i dodao da je za sve lakše da se nastava odvija u školama.

Ministar Ružić i direktori beogradskih škola, Bjelanović i Nedić danas su u Institutu "Torlak" primili treću dozu vakcine protiv virusa korona.

RAZJAŠNJENO KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA OD 1. SEPTEMBRA: Primeniće se SEMAFOR model, a evo šta on podrazumeva!
02:34

RAZJAŠNJENO KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA OD 1. SEPTEMBRA: Primeniće se SEMAFOR model, a evo šta on podrazumeva!

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media