AKO SE JEDAN MALIŠAN ZARAZI, SVI MORAJU KUĆI: Koliki je procenat dovoljan da bi se zatvorili vrtići?
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

zatvaranje vrtića

AKO SE JEDAN MALIŠAN ZARAZI, SVI MORAJU KUĆI: Koliki je procenat dovoljan da bi se zatvorili vrtići?

Vrtić na Zvezdari i vrtić na Čukarici u Beogradu samo su neki koji su zbog jednog zaraženog deteta celu grupu vratili kući na 14 dana

Objavljeno:

Vrtić "Radosno detinjstvo" na Banovom brdu u Beogradu jedan je od mnogih koji su ovih dana celu grupu mališana morali da vrate kući zbog jednog deteta zaraženog koronom. Roditeljima je poručeno da njihova deca moraju naredne dve nedelje provesti u izolaciji, čak iako se osećaju dobro ili im je test trenutno negativan.

Isto se desilo i u vrtiću "Oblačak" na Zvezdari gde su se koronom zarazile dve vaspitačice i jedno dete.

- U vrtiću " Oblačak" imamo prijavljen jedan slučaj COVID19 kod deteta. Po preporuci epidemiologa Gradskog zavoda za javno zdravlje, grupa se stavlja u kućni karantin u trajanju od dve nedelje od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom. Dete i vaspitačice se za sada dobro osećaju - kažu za Telegraf u Predškolskoj ustanovi "Zvezdara", kojoj ovaj vrtić pripada.

Ipak, kada se vaspitačice zaraze koronom, situacija je potpuno drugačija. Tada grupa dece normalno nastavlja sa radom, samo se oboleloj vaspitačici nalazi zamena. Kako nam objašnjavaju u predškolskim ustanovama, razlog je - nošenje maske. Naime, kako deca ne nose masku, rizik od prenošenja virusa je veći i zbog toga je dovoljno da se korona potvrdi kod samo jednog mališana, pa da se nakon toga svi pošalju kući u izolaciju.

Pravi broj zaražene dece, međutim, nije moguće utvrditi, jer se testiranje radi samo kada mališani imaju baš visoku temperaturu, klonuli su i u težem su opštem stanju.

"Vrtiće će poslednje zatvoriti. Nisu mala deca đaci da ih čuvamo i učimo onlajn"

- Decu retko testiraju na koronu. Testiranje se uglavnom vrši kada imaju visoku temperaturu koja traje danima i kada su težeg opšteg stanja ili kada su roditelji zaraženi. Glavna prevencija u vrtićima je merenje temperature na ulazu u vrtić. Kući se vraćaju deca koja su šmrcava, koja imaju temperaturu ili dijareju - navodi za Telegraf.rs Suzana Lazarević, Predsednica Odbora predškolaca sindikata Nezavisnost.

Da bi se vrtić zatvorio, ističe ona, najmanje 30 odsto dece u grupi treba da bude zaraženo koronom. Ali, čak i tada, konačnu odluku o zatvaranju donose školske uprave u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje.

- Sa decom u vrtiću nije kao sa đacima u školi. Vi ne možete onlajn čuvati dete od tri godine, to je zaista nemoguće - poručuje Lazarević.

Roditelji koji moraju da provedu dve nedelje u izolaciji kod kuće sa detetom, u velikom su problemu, jer nemaju svi poslodavce koji tolerišu rad od kuće.

- Inače, odsustvujemo čim dete dobije temperaturicu, a sada kada je neko drugo dete zaraženo, opet smo prinuđeni da dve nedelje ne idemo na posao. Ne možemo svi da priuštimo dadilju, a ovako je teško izdrživo - žali se majka koja je trenutno u izolaciji sa detetom, čiji je vršnjak iz vrtića zaražen.

Ni vaspitačima nije lako, jer čim se jedan zarazi, na njegovo mesto uglavnom dolazi zamena sa biroa, pa je ceo kolektiv, uključujući i decu, stalno u sistemu porilagođavanja.

Bonus video:

02:34

160 MALIŠANA BILO UGROŽENO! Vrtić počeo da se ruši zbog izgradnje stambene jedinice na susednoj parceli, RODITELJI BESNI

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.