SRPSKI NAUČNICI RAZVIJAJU BRŽE ANTIGENSKE TESTOVE I LEK PROTIV KOVIDA: Sjajni projekti su u toku (FOTO)
Sjajna stvar, Foto: Fond za nauku

nauka

SRPSKI NAUČNICI RAZVIJAJU BRŽE ANTIGENSKE TESTOVE I LEK PROTIV KOVIDA: Sjajni projekti su u toku (FOTO)

Naučni tim SMART Repurposing je jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv COVID-19.

Objavljeno:

Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja COVID-19 koji finansira Fond za nauku Republike Srbije, razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv koronavirusa. Projekat CAPSIDO razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju COVID-19 pod vođstvom dopisne članice SANU Tanje Ćirković Veličković, redovne profesorke na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Projekat SMART Repurposing ima za cilj pronalaženje leka protiv COVID-19, a naučni tim vodi akademik Radomir Saičić, redovni profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U okviru redovnog praćenja realizacije projekata, Fond za nauku Republike Srbije je 10. septembra posetio ove istraživačke timove i laboratorije u kojima se sprovode istraživanja.

Nauka
foto: Fond za nauku

Naučni tim SMART Repurposing je jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv COVID-19. Ovaj tim je najpre krenuo u istraživanje jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju koronavirusa, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lek. Finalna testiranja će biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Istraživači koji rade na projektu CAPSIDO razvijaju test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije koronavirusa kod obolelih. Cilj je razvijanje antigenskih testova koji će, za razliku od PCR testova, detektovati proteine koronavirusa, čak i kada se ovaj virus nalazi u jako niskoj koncentraciji. Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlji, niti u regionu. U pitanju je maseni spektrometar visoke rezolucije, instrument vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.

Prilikom nadzorne posete dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda za nauku, istakla je značaj ovih projekata i celokupnog programa.

- Drago mi je da su naučnici nabavili opremu kao što je maseni spektrometar i da je Hemijski fakultet već uveo procedure kako bi ovaj uređaj bio dostupan za testiranja i drugim istraživačima širom Srbije, na način kako to organizuju naučne institucije širom sveta. Jako je važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju celoj naučnoj zajednici. Jasno je da to predstavlja dodatan organizacioni zadatak za instituciju, kao i odgovornost, ali takođe doprinosi naučnoj saradnji i efikasnijem korišćenju resursa.

Nadzorne posete su prilika da se upoznamo sa istraživačima i radom na projektima. To je deo redovnih aktivnosti Fonda za nauku, koje imaju za cilj praćenje realizacije projekata.

Nadzorne posete su važne i zbog direktnog kontakta sa naučnicima i institucijama.

Dvosmerna komunikacija pomaže u razumevanju potreba naše nauke, a na taj način možemo da sagledamo sve što je neophodno našoj nauci kako bi davala još bolje i brže rezultate – navela je dr Đurić Jovičić, dodajući da je veoma značajno što se naši naučnici, uz podršku Fonda za nauku Republike Srbije, trenutno bave pitanjima od velikog značaja u borbi protiv koronavirusa.

- Fond za nauku u okviru ovog programa finansira ukupno 14 projekata koji su među 126 predloga projekata bili najbolje rangirani od strane međunarodnih eksperata koji su ocenjivali projekte. Kroz ove projekte uloženo je u istraživače i u savremenu opremu koja je omogućila našim naučnicima da idu u korak sa svetom i rade na rešavanju problema koje je izazvala pandemija koronavirusa – zaključila je dr Đurić Jovičić.

Bonus video:

02:42

RADOJIČIĆ: Vakcinacija je jedini vid borbe, rad sam da razgovaram sa ljudima o tome

(Espreso/Fond za nauku)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.