BROJ ZARAŽENIH TRUDNICA VRTOGLAVO RASTE: Nemar se može odraziti i na PLOD
Ilustracija, Foto: Profimedia

upozorenje

BROJ ZARAŽENIH TRUDNICA VRTOGLAVO RASTE: Nemar se može odraziti i na PLOD

Dramatična situacije se beleži na jugu zemlje gde samo u Kataniji u bolnici San Marko leže četiri trudnice koje se bore za život, piše italijanski dnevni list Republika.

Objavljeno:

Dramatično se povećava broj trudnica u Italiji koje se nalaze na bolničkom lečenju u teškom stanju uzrokovanom kovidom 19, kao i broj prevremeno rođene dece, pa italijanski virusolozi i ginekolozi apeluju na sve trudnice da se odmah vakcinišu.

Dve od tri trudnice u Italiji odbijaju da se vakcinišu zbog straha od posledica vakcinacije. U čitavoj zemlji kovid odeljenja, kao i odeljenja intenzivne nege u bolnicama, pune se trudnicama koje se nisu vakcinisale što često ima i teške posledice po decu koja se rađaju carskim rezom ranije nego što bi trebalo.

Nakon apela italijanskih ginekologa, italijansko Ministarstvo zdravlja izdalo je dokument kojim jasno obrazlaže da vakcinacija nema kontraindikacije u trudnoći, no to nije sprečilo mnoge lekare da svojim pacijentkinjama ne savetuju da se vakcinišu, jer ne žele da imaju bilo kakvu odgovornost ukoliko bi neka od njih ipak imala bilo kakvu neželjenu reakciju.

Dramatična situacije se beleži na jugu zemlje gde samo u Kataniji u bolnici San Marko leže četiri trudnice koje se bore za život, piše italijanski dnevni list Republika.

Anđela, koja ima 37 godina, je imala respiratornu insuficijenciju, te su lekari morali da je porode u 36. nedelji trudnoće. Ona nije bila vakcinisana, kao ni suprug, a misle da su se zarazili na zajedničkoj večeri sa prijateljima.

Anesteziolog te bolnice, Rino Kalabrese, izjavio je da ko je u stanju da govori kaže da se užasno kaje što se nije vakcinisao.

- Da sam zaista bila svesna koliko rizikujem ne bih oklevala da se vakcinišem, nešto je što često čujemo i što nam govori da fali spoznaja o težini ovog virusa bez obzira na sve ono što su Italija, kao i čitav svet prošli. Mi ovde u bolnici nemamo vremena za filozofiju, već se suočavamo sa realnim situacijama koje svedoče više nego ikada do sada koliko žene rizikuju kako vlastiti život, tako i život svoje još nerođene dece - poručuje Kalabrese.

Italijanski infektolog, kome pojedini pripadnici antivakserskog pokreta stalno prete, Masimo Baseti, izjavio je za medije da je i u prošlosti postojao strah kod trudnica od vakcina za grip ili veliki kašalj i da to nepoverenje nije novo za lekare.

Podvukao je da vakcina protiv kovida sme da se primi od trećeg meseca trudnoće i da pruža duplu zaštitu – i za majku i za dete kome majka prenosi antitela.

- Čak 97% posto ljudi koji se vakcinišu ne završava na intenzivnoj nezi - izjavio je Baseti rekavši i da mu je izuzetno žao što je došlo do toga da se politika bavi naukom i medicinom.

Dodao je i da varijante virusa mogu, u lakšem obliku, da pogode i one koji su se vakcinisali, ali da se one rađaju upravo tamo gde ima najviše nevakcinisanih.

Primarijus ginekologije bolnice u Palermu, Gaspare Kučinela, ispričao je za medije slučaj trudnice koja je završila u bolnici par dana nakon što je bio primljen i njen suprug, dok je dvoje dece, koji su takođe pozitivni na virus, ostavila u automobilu parkiranom ispred bolnice, jer nije znala kome da ih ostavi.

Kada je bolničko osoblje saznalo da su deca u kolima obezbedili su im sobu da budu sa majkom.

- Previše je neobaveštenih i neobrazovanih ljudi, previše uplašenih i ubeđenih antivaksera koje svojim ponašanjem ugrožavaju zdravlje drugih žena koje moraju hitno da budu primljene u bolnicu zbog drugih zdravstvenih problema, a koje moramo da odložimo - izjavio je doktor Kučinela.

- Osećam se krivim, jer nisam bio dovoljno glasan i znam da mnoge kolege nisu savetovale vakcinaciju trudnicama, jer nisu želeli da budu odgovorni ako se nešto zaista dogodi. No, svedoci smo velikog broja trudnica koje svakodnevno završavaju u bolnici zaražene kovidom i nije dovoljno da ministarstvo izda dokument u kome će napisati da vakcinacija nema kontraindikacije. Potrebno je biti jasniji u komunikaciji i objasniti da je vakcinacija hitna i neophodna - apeluje Antonio Kjantera, predsednik italijanskog Udruženja ginekologa.

Poručio je budućim majkama: "Učinite to radi sebe i deteta koje očekujete. Radi se o dva ljudska života koji se hrane i udišu kiseonik. Ako majka ima teški respiratorni problem i dete će trpeti posledice. Kovid je veliki rizik za trudnice. Nakon trećeg meseca, sve trudnice treba da se vakcinišu, kao i žene koje doje i koje imaju u planu trudnoću. Bolnice su pune, jer hiljade trudnica dolazi na odeljenja, mnoge su na respitatoru, a deca se prerano rađaju i teško im je omogućiti svu potrebnu asistenciju.

Profesor Frančesko Raimondi sa odeljenja intenzivne nege za neonatologiju u Napulju na Poliklinici Federiko II izjavio je da na jugu Italije ne postoji kultura vakcinisanja.

- Žene se, zbog straha, neznanja, pogrešnih ubeđenja i drugih razloga ne vakcinišu i na taj način užasno rizikuju, jer ukoliko se one razbole moramo ranije da ih porodimo, a od početka pandemije samo u našoj bolnici smo morali da obavimo 480 takvih porođaja. Kod nas se nalazi beba koja je rođena u 35. nedelji i bila je teška 2,6 kilograma i nažalost će rasti bez majke. Pre neki dan smo izgubili bebu koja se rodila u 24. nedelji i bila je teška jedan kilogram. U takvoj situaciji je nemoguće preživeti, užasno sam ljut. Mi se borimo sa vremenom - poručio je Raimondi.

Gradonačelnica Torina Kjara Apendino koja je u osmom mesecu trudnoće, podelila je na društvenim mrežama fotografiju svog ultrazvuka, jer je želela da pošalje pozitivnu poruku svim trudnicama da treba da se vakcinišu.

- Ovo je Andrea i kada se bude rodio ja ću imati antitela, jer sam odlučila da se vakcinišem u šestom mesecu trudnoće. Dve doze, nijedan simptom. Zaštitite sebe i ta mala bića koja rastu u vama - napisala je gradonačelnica koja je podsetila i na tragičan slučaj dvadesetosmogodišnje majke koja je preminula od kovida nekoliko dana nakon porođaja.

Bonus video:

02:29

SRBIJA U VRHU PO BROJU MALOLETNIČKIH ABORTUSA! Seksolog UPOZORAVA: Deca se MORAJU od rođenja vaspitavati da budu seksualno zrela

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.