Crnogorska zajednica u Srbiji čestita mitropoitu Joanikuju na ustoličenju
Mitropolit Joanikije, Foto: Printscreen/Youtube

čestitke

Crnogorska zajednica u Srbiji čestita mitropoitu Joanikuju na ustoličenju

Crna Gora nam je otadžbina, a Srbija domovina

Objavljeno: 12:43h

Crnogorska zajednica u Republici Srbiji iskreno čestita mitropolitu Joanikiju na ustoličenju na tron Svetog Petra Cetinjskog.

- Neka vas Božje proviđenje vodi na Hristovom putu, da vodite Mitropoliju crnogorsko-primorsku na putu iskušenja, sve do konačnog spasenja svakog od vama poverenih vernika u Hristovoj pastvi. Sa žaljenjem smo gledali scene sa Cetinja, gdje naša braća, nahuškana od onoga koji bi morao da ih ujedini-predsednika Crne Gore, kidišu na zadužbinu Crnojevića, koja je ostavljena da u njoj služi naša majka-Srpska pravoslavna crkva, koja okuplja dva naroda istoga izvora. Kontra našim apelima režim Mila Đukanovića se drznuo da udari na sve ono što je dio identiteta svakog Crnogorca, a to je crkva koja je stvorila i državu naših predaka i zemlju naših potomaka - navodi se u čestitci Crnogororske zajednice i dodaje:

Našoj crkvi koja okuplja i nas etničke Crnogorce i našu braću etničke Srbe, te kroz stoljeća štiti dva naroda, vazda je bilo teško. Ali da će joj otežavat i njena djeca, gore no tuđin, košmar je iz kog se teško i rastuženi budimo. Ono na šta smo ukazivali i dalje je gigantski kamen smutnje i spoticanja, koji ne govori da je Vlada Zdravka Krivokapića spremna na diskontinuitet sa Đukanovićevim režimom. Činjenica da je srpska pravoslavna crkva jedina vjerska zajednica koja nema pravnu zaštitu i potpisan temeljan ugovor sa Crnom Gorom, nama i dalje kazuje da su nove vlasti nevoljne da ispune obećanja data crkvenim velikodostojnicima i da se otvara mogućnost za nove, diskriminatorne akte, usmjerene protiv vjerske zajednice kojoj podjednako pripadaju i Crnogorci i Srbi. Energično zahtjevamo od Vlade Crne Gore da načini distancu od režima predsjednika Đukanovića koji deli građane. Zahtjevamo da poslušaju apele Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija i dostojnog mitropolita Joanikija, te da potpišu temeljni ugovor koji bi zaštitio Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Zahtjevamo da prekinu sa napadima na predsjednika bratske nam Republike Srbije Aleksandra Vučića, zahvaljujući kom je položaj crnogorske etničke zajednice najbolji u istoriji, u ovoj državi. I opet ćemo , ka i vazda pravo reći. Crna Gora nam je otadžbina, a Srbija domovina. Naša zajednica je most između Podgorice i Beograda, dvije prijestonice, koje vazda moraju biti i najbliže. U pamet se braćo Crnogorski - naglasili su.

Bonus video:

JAZAVIČAR TERAPEUT IZNENADIO EKIPU ESPRESA! Ušetao je u REDAKCIJU i dao SUD, usrećio je svakog koga je video
01:58

JAZAVIČAR TERAPEUT IZNENADIO EKIPU ESPRESA! Ušetao je u REDAKCIJU i dao SUD, usrećio je svakog koga je video

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media