DA BI MOGLI DA PUTUJETE U EU POTREBNI SU NEKI USLOVI: Pripremite se na SLEDEĆE ZAHTEVE!
Putovanje, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ KOEN VAN WEEL

PUTOVANJE

DA BI MOGLI DA PUTUJETE U EU POTREBNI SU NEKI USLOVI: Pripremite se na SLEDEĆE ZAHTEVE!

To pak ne znači da je srpskim državljanima zabranjen ulazak u države EU, već da moraju da ispoštuju veći broj zahteva, u zavisnosti od toga na koju listu je neka zemlja članica stavila našu zemlju

Objavljeno: 19:15h

Rumunija, Nemačka, Belgija, Češka... Broj država koje skidaju Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja raste, a danas je to učinila i Evropska unija.

To pak ne znači da je srpskim državljanima zabranjen ulazak u države EU, već da moraju da ispoštuju veći broj zahteva, u zavisnosti od toga na koju listu je neka zemlja članica stavila našu zemlju.

Za građane koji žele da pređu granice ovih zemalja, u zavisnosti od države, to će značiti uvođenje novih uslova, od vakcinacije, preko testova, do karantina.

Rumunija

Otkako se pogoršala siruacija sa virusom u našoj zemlji, odnosno otkako je skočio broj zaraženih, Srbija je, nakon što je Rumunija ažurirala spisak zemalja ili područja sa visokim epidemiološkim rizikom od zaraze kovidom, uvrštena na njenu crvenu listu. Ta odluka stupila je na snagu 5. septembra.

Za građane naše zemlje, prema informacijama na sajtu Ministarstva Spoljnih poslova Republike Srbije, to znači da će nakon ulaska u susednu državu biti 14 dana u obaveznom karantinu. Ove mere oslobođena su lica koja su primila obe doze vakcine minimum 10 dana pre ulaska u zemlju i oni koji su preležali kovid najviše 180, a najmanje 14 dana pre putovanja.

Uz negativan pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata, granicu mogu da pređu deca uzrasta između 6 i 16 godina.

Takođe, sa negativnim rezultatom pi-si-ar testa ulazak je dozvoljen prekograničnim radnicima, studentima, licima koja na teritoriji Rumunije ostaju najduže 72 sata, licima u tranzitu, pod uslovom da zemlju napuste u roku od 24 sata.

Deca do 6 godina jedina nisu obuhvaćena merama, ona granicu mogu preći bez urađenog testa i ne određuje im se boravak u karantinu.

Nemačka

Nemačka sada pušta na svoju teritoriju samo vakcinisane građane Srbije i to ne svim, već samo vakcinama zapadnih proizvođača fajzer, astrazeneka, moderna ili džonson i džonson.

Po onome što je na zvaničnom sajtu navela Ambasade Nemačke u Beogradu, Srbija se od 5. septembra nalazi u kategoriji područja visokog rizika zaraze kovidom-19, stoga na snagu stupaju odredbe Direktive o ulasku u zemlju u uslovima pandemije.

Turistički u Nemačku mogu ući samo građani Srbije koji su potpuno vakcinisani i to kada je od primanja poslednje doze prošlo najmanje 14 dana. Uz to, potoji i dodatni uslov, vakcina mora biti nekog od sledećih proizvođača: fajzer, moderna, astrazeneka ili džonson i džonson.

Sertifikat o vakcinaciji može biti na engleskom ili nemačkom jeziku, u štampanoj ili u elektronskoj formi.

Deci mlađa od 12 godina ne podležu ovoj odredbi, ona mogu ući u zemlju nevakcinisana, ali je uslov da je roditelj koji im je u pratnji potpuno vakcinisan.

Licima koja obavljaju važnu funkciju i je čije putovanje neodložno dozvoljen je ulazak u zemlju i ukoliko ne ispunjavaju navedeni uslov, odnosno ako nisu vakcinisani propisanim vakcinama.

Navedeni uslovi ne važe za nemačke državljane, građane država EU, Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda i za članove njihove najuže porodice.

Ne važe takođe i za državljane Srbije i trećih država koji imaju pravo dugoročnog boravka u jednoj od država članica ili Šengenskog sporazuma, kao i za članove njihove najuže porodice, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi vezani za putne isprave i vize.

Češka

I ova država uvrstila je Srbiju na spisak zemalja sa veoma visokim rizikom od zaraze, pa smo se našli u "tamnocrvenoj kategoriji". Shodno tome, određeno je i koje su to kategorije kojima je dozvoljeno putovanje u Češku i koji su uslovi za isto.

Putovanje je dozvoljeno osobama koje imaju dozvolu za boravak, koje su potpuno vakcinisane, a da je od druge doze prošlo minimum 14 dan, i poseduju sertifikat kao dokaz. Priznaju sledeće vakcine: fajzer, modernu i astrazeneku.

Pred putovanje je neophodno popuniti i ištampati elektronsku prijavu i uraditi pi-si-ar test, najviše 72 sata pred put.

Peti dan po dolasku obavezno je tesirati se ponovo i biti u samoizolaciji do dobijanja rezultata. Od ove obaveze izuzete su osobe koje su potpuno vakcinisane i koje poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, tzv. zeleni sertifikat.

Zbog čestih izmena Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije na sajtu navodi preporuku da građani provere uslove neposredno pred put na sledećem linku: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx.

Belgija

Svi putnici stariji od 12 godina, nezavisno od toga da li imaju prijavljeno prebivalište ili boravište u Belgiji, u obavezi su da najranije 48 sati pre ulaska u zemlju popune formular na ovom linku: https://www.info-coronavirus.be/en/colour-codes-by-country/, nakon čega će dobiti SMS poruku sa aktivacionim kodom.

Kako se Srbija nalazi na crvenoj listi ove zemlje od 4. septembra, za njene građane je potreban i dokaz o negativnom pi-si-ar testu, ne stariji od 72 sata. Ova mera važi za sve starije od šest godina.

Test nije potreban putnicima sa prijavljenim prebivalištem ili boravištem u toj zemlji, kao ni onima koje prilože sertifikat o vakcinaviji jednom od sledećih vakcina: fajzer, moderna, astrazeneka, džonson i džonson i kovidšild (astrazeneka proizvedena u Indiji).

Bonus video:

01:32

ZAMENSKA PUTOVANJA! Ovo je jedini siguran način da povratite novac od letovanja na koje niste otišli

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.