ODLUKA JE PALA: EU skinula SRBIJU sa ZELENE LISTE!
Pasoš, Foto: Profimedia

ODLUČILI SU

ODLUKA JE PALA: EU skinula SRBIJU sa ZELENE LISTE!

Srbija je, zajedno sa još pet zemalja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, navode u Briselu

Objavljeno: 17:43h

Ambasadori zemlja članica EU 27 odobrili su danas na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa zelene liste zemalja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

Srbija je, zajedno sa još pet zemalja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, navode u Briselu.

Ova odluka bi trebalo da bude i zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje.

Lista koju svake dve nedelje ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice, odnosno na čije građane i putnike se neće primenjivati restriktivne mere.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka "nema zakonski karakter", a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preopruke".

Građani onih trećih zemalja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu i automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.

Bonus video:

PARNICE NEZADOVOLJNIH PUTNIKA: Evo koliko građana je tužilo turističke agencije!
01:58

PARNICE NEZADOVOLJNIH PUTNIKA: Evo koliko građana je tužilo turističke agencije!

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media