OBIŠLI SMO NAJPOSEĆENIJI MUZEJ U ZAPADNOJ SRBIJI: Upravnik muzeja Jadra nam je otkrio jednu važnu NOVINU! (FOTO)
Upravnik muzeja Jadra u Loznici, Goran Vilić, Foto: Marko Nikolić

BOGAT kulturni program

OBIŠLI SMO NAJPOSEĆENIJI MUZEJ U ZAPADNOJ SRBIJI: Upravnik muzeja Jadra nam je otkrio jednu važnu NOVINU! (FOTO)

Muzej Jadra je jedan od mlađih muzeja, ali od izuzetnog značaja

Objavljeno: 16:57h

Mačvanski okrug Srbije je predeo bogat kulturno-istorijskim znamenitostima, a jedan od najznačajnijih gradova u tom okrugu je Loznica.

Loznica se nalazi u podnožju predivne planine Gučevo koja takođe zauzima bitno mesto u istoriji Srbije i srpskog naroda. U okolini Loznice, pa i u samom gradu, stotinama godina dešavale su se krucijalne bitke važne za opstanak same države. Najveće srpske vojskovođe branile su državu baš na prostoru zapadne Srbije.

Ekipa Espresa obišla je čuveni muzej Jadra koji se nalazi u samom centru Loznice, a tamo nas je dočekao kustos, istoričar Goran Vilić koji je upravnik muzeja u Loznici.

Upravnik muzeja Jadra u Loznici, Goran Vilić
Upravnik muzeja Jadra u Loznici, Goran Vilićfoto: Marko Nikolić

Muzej Jadra je jedan od mlađih muzeja, počeo je sa radom septembra 1987.

Zgrada u kojoj je smešten muzej poznata je pod nazivom "stara apoteka" jer je na tom mestu bila jedna od prvih apoteka.

Upravnik muzeja, Goran Vilić otkrio je za Espreso plan i program muzeja za naredni period.

- Naš muzej je zavičajni muzej kompleksnog tipa gde su objedinjene arheološka, etnološka, istorijska zbirka. Imamo preko 5.000 eksponata, pored stalne postavke koju imamo ona obuhvata hronološki gledano period od prvih početaka naseljavanja ovih prostora, od mlađeg kamenog doba neolita pa sve do završetka Drugog svetskog rata. Prostor u prizemlju je predviđen za tematske izložbe koje su kod nas izuzetno posećene, imamo desetak takvih izložbi u toku godine. Trenutno je aktuelna izložba koja je posvećena osamdesetogodišnjici od prvog oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu 31. avgusta 1941. kada je Loznica bila prvo veće mesto u čitavoj porobljenoj Evropi od strane Nemačke čizme. Grad je bio oslobođen 41 dan, sve do dolaska kaznene eskpedicije 10. oktobra u Jadar, a 11. oktobra u samu Loznicu, objašnjava Vilić.

MARŠ NA GUČEVO- 12. SEPTEMBAR

- Mi imamo niz aktivnosti, jedna od njih je svakako obeležavanje Gučevske bitke, jedne od najznalajnijih bitaka tokom Prvog svetskog rata 1914. godine. Od tri najznačajnije borbe za taj period, dve su vođene na ovom prostoru, a to su Cerska bitka i u sklopu Drinske operacije Gučevska bitka. Mi obeležavamo 107. godišnjicu upravo 12. seprembra u nedelju kod spomen-kostrunice na Gučevu. Sav program počinje u 11:30 i novina je ove godine što se u obeležavanju Gučevske bitke sada uključilo novoosnovano udruženje koje se naziva "Gučevski marš". Oni će doprineti masovnosti obeležavanja ovog značajnog datuma time što će učesnici ići pešaka od Loznice do Gučeva, a svi učesnici će dobiti na poklon majice sa likom Momčila Gavrića koji je i sam učestvovao u Gučevskoj bici, navodi Goran Vilić.

Muzej Jadra, Loznica
foto: Marko Nikolić

Vuk Stefanović Karadžić rođen je upravo u zapadnoj Srbiji, u Tršiću gde se tradicionalno svake godine u nedelju pred Malu Gospojinu (21. septembar) održava Vukov sabor. Ove godine održaće se 19. septembra.

U septembru nam počinju predsaborski dani, tačnije 13. septembra, a proslava Vukovog sabora je 19. septembra. Sve aktivnosti trenutno usmeravamo na predsaborske dane kada će biti niz aktivnosti, izložbi i predavanja, prića Vilić.

Vuk Stefanović Karadžić
Vuk Stefanović Karadžićfoto: Marko Nikolić

Srpski naučnik, osnivač Srpskog geografskog društva, predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu, čuveni Jovan Cvijić rodom je iz Loznice.

Interesantna činjenica je da Vuk Stefanović Karadžić umire 1864. godine, a već sledeće 1865. rađa se još jedan velikan, upravo Jovan Cvijić kome takođe odaju počast u muzeju Jadra.

Dalje u planu imamo dane Jovana Cvijića, on je još jedan od velikana koji je rođen u Loznici. Mi svake godine na dan njegovog rođenja 12. oktobra organizujemo izložbe, predavanja vezana za život i delo Jovana Cvijića.

Jovan Cvijić
Jovan Cvijićfoto: Marko Nikolić

BOJ U PRVOM SRPSKOM USTANKU- 18. OKTOBAR

- Odmah nakon toga 18. oktobra sve će biti posvećeno boju iz Prvog srpskog ustanka koji je veoma bio značajan za Beogradski pašaluk, odnosno za Srbiju, u tom boju je učestvovao i Karađorđe. Dakle, to je jedna od najsjajnijih pobeda u Prvom srpskom ustanku, boj je vođen 5. i 6. oktobra 1810. godine. Prošle godine je bila jubilarna godišnjica pa smo tada rekonstruisali deo šanca, inače taj šanac je utvrđenje odakle su se branili ustanici u borbi protiv Turaka, nalazi se u Loznici i jedno je od njočuvanijih utvrđenja iz tog perioda. Početak gradnje je 1807. a u sklopu šanca se nalazi najstarija škola u Loznici koja je nazvana po vojvodi Anti Bogićeviću koji je predvodio ustanike, na istom mestu nalazi se i Loznička crkva.

Rekonstrukcija šanca
Rekonstrukcija šancafoto: Marko Nikolić
Rekonstrukcija šanca
Rekonstrukcija šancafoto: Marko Nikolić

Muzej Jadra nudi jedinstvene predmete iz raznih perioda, takođe spise i dokumenta koja su dostupna svim posetiocima

Bonus video:

01:58

JAZAVIČAR TERAPEUT IZNENADIO EKIPU ESPRESA! Ušetao je u REDAKCIJU i dao SUD, usrećio je svakog koga je video

(Espreso/D.S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.