OČEKUJE NAS PIK KORONE SA GOTOVO 9.000 ZARAŽENIH: Crne prognoze profesora Kočovića
Foto: Printscreen Pink

otkrio

OČEKUJE NAS PIK KORONE SA GOTOVO 9.000 ZARAŽENIH: Crne prognoze profesora Kočovića

Prema trenutnim podacima, pik se očekuje oko 20. septembra

Objavljeno:

Profesor informatike Petar Kočović, koji je za početak četvrtog talasa korona virusa uzeo 2. jul, od kada prati rast broja zaraženih, otkrio je da li će broj zaraženih u ovoj nedelji preći brojku od 3.000, kada će biti kraj i pik talasa, kao i kolika je sličnost između prethodnog talasa i aktuelnog, te da li nam preti isti scenario.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša već 20. avgusta najavio je skok u broju zaraženih, koji bi u nedelji 23 - 29. avgust, mogao preći 3.000 zaraženih dnevno. To se ipak nije desilo, a najveći broj zaraženih dosad zabeležen je 26. avgusta - 2.454.

Epidemiolog Predrag Kon 24. avgusta naslonio se na tu izjavu, ističući da je dobar rezultat ukoliko u toj nedelji (23 - 29. avgust) bude manje od 2.300 zaraženih, a u nedelji potom (30 - 6. septembar) manje od 2.800 zaraženih. Danas, smo međutim, imali više od 2.900 zaraženih, tačnije kovid 19 je za prethodnih 24 sata potvrđen kod 2.981 osobe.

Prema matematičkim proračunima prof. Kočovića u nedelji na čijem smo početku, "glatko ćemo preći 3.000 zaraženih".

U ovoj nedelji 3.000 zaraženih?

- Što se matematike tiče, u ovoj nedelji probijamo taj broj - rekao nam je dodajući da svoje procene zasniva na poređenju: - Kon i Ivanuša mogu da kažu da će biti 2.800 zaraženih, ali moraju da kažu šta znači tih 2.800. Da li 2.800 danas i 2.800 prošle godine, da li su to iste brojke?

Objašnjava i zašto je taj podatak bitan.

- Zašto? Na dan 30. avgusta mi smo imali 15 puta više zaraženih nego prošle godine. To znači da smo se ove godine opustili maksimalno, a zaraza raste. Prošle godine smo imali mere, ove godine nemamo mere ili što bi se narodski reklo: nemamo meru u opuštanju. To je bitan podatak - kazao je.

Prošlogodišnji 30. avgust našao se "na izdisaju" drugog talasa, koji se završio 13. septembra. Ovogodišnji 30. avgust beleži se u rastu četvrtog.

- Sad smo u rastu, bili smo u padu. Prošle godine nismo bili vakcinisani, a ove godine je broj imunizovanih, znači vakcinisanih i onih koji su preležali koronu, 38 odsto - kaže ističući koliko je tih 15 puta više obolelih zapravo upozoravajuć broj.

Pik oko 20. septembra?

Kaže i da će broj u piku biti značajno veći od sada najavljenih 3.000, te da prema aktuelnim proračunima pik očekuje oko 20. septembra.

- U piku ćemo imati 5.500 - 8.500 zaraženih. Ključna nedelja su ova i sledeća. Ako bude manji broj zaraženih, onda ćemo se zadržati na donjoj granici, a ako bude veći, dostići ćemo gornji broj - naveo je dodajući da je raspon trenutno veliki, ali da će se vremenom smanjivati.

Na primeru košarkaške utakmice kaže da je na osnovu prve četvrtine nemoguće prognozirati kraj. Ipak, postoje značajna poklapanja sa pređašnjim iskustvom Srbije u borbi sa epidemijom.

Kraj epidemije 8. decembra?

- Ako je kraj 8. decembra, mi nismo još na polovini, nego smo prošli četvrtinu. Ali, do sada, u prvih 60 dana trećeg i 60 dana četvrtog talasa imamo jedan na jedan, da se tako izrazim, broj zaraženih. Isto je, isti intenzitet - napominje.

Kaže i da smo u 32. nedelji 2021. (9 - 15. avgust) imali skok u odnosu na prethodnu nedelju od 83 odsto zaraženih. Time je oboren rekord prethodno postavljen u 47. nedelji 2020.

- To je ono kad smo dostigli 7.999 zaraženih. Tad smo imali skok od 72 odsto te nedelje u odnosu na prošlu - objašnjava navodeći šta taj podatak znači:

- To znači da smo uhvatili zamah zaraze. "Zamah" znači da sad ne možemo da zaustavimo zarazu makar sve pozatvarali.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.