MAČVANSKI OKRUG: Epidemiološka situacija se pogoršava
Ilustracija, Foto: Profimedia

zavod za javno zdravlje

MAČVANSKI OKRUG: Epidemiološka situacija se pogoršava

U ambulanti Infektivnog odeljenja pregledane su 32 osobe, a za deset je to bio prvi dolazak lekaru zbog sumnje na koronu

Objavljeno:

Epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu se pogoršava, broj novoobolelih iz dana u dan raste, a povećava se i broj pregleda u ambulantama i broj hospitalizovanih. Najveći broj obolelih je u od 20 do 49 godina, stoji u obaveštenju koje je loznički Gradski štab za vanredne situacij, kao i ostali u okrugu, dobio od Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Šapcu.

Zavod navodi da su tokom jula potvrđene 92 novoobolele osobe u okrugu, a od prvog avgusta do juče (30.8) obolelo je 1.056 građana. Da bismo sprečili dalju geometrijsku progresiju i eksponencijalni rast broja novoobolelih, moramo se svi zajedno uključiti u nadzor za koji smo odgovorni, kao i promociju vakcinacije da bi što pre došli do kolektivnog imuniteta, i na taj način ispunili ciljeve - smanjenje učestalosti obolevanja i umiranja najrizičnijih grupa stanovništva, smanjenje učestalosti teških oblika bolesti, ograničenje ransmisije virusa u populaciji i održali vitalne funkcije društva, ističu iz ZJZZ u Šapcu.

Podsećaju da je ministar zdravlja sredinom juna doneo naredbu koja je još uvek na snazi o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme trajanja zarazne bolesti kovid-19, o zabranama okupljanja u Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. Zavod apeluje da se ne dozvoli da epidemijska situacija postane ponovo nestabilna. Tokom učerašnjeg dana na području okruga potvrđeno je još 99 pozitivnih uzoraka na kovid-19 i povećanje broja obolelih za 55 tako da ih je sada 770 u okrugu. Najviše pozitivnih imao je Šabac 42, sledi Loznica sa 25, Bogatić 15, po pet su imali Vladimirci i Krupanj, po tri Koceljeva i Mali Zvornik, a jednoga Ljubovija. Šabac ima 345 obolelih, Loznica 216, Bogatić 74, Vladimirci 35, Krupanj 32, Koceljeva 31, Ljubovija 23, a četrnaest Mali Zvornik.

Posla ima sve više za lozničke lekare pa je juče u Trijažnom centru Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ pregledano 111 osoba, njih 35 se javilo na prvi pregled sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, a infektologu su upućena 23 pacijenta. U ambulanti Infektivnog odeljenja pregledane su 32 osobe, a za deset je to bio prvi dolazak lekaru zbog sumnje na koronu. Služba za radiološku dijagnostiku je na 62 snimka pluća, otkrila petnaest novih pneumonija. Povećan je broj kovid pacijenata na bolničkom lečenju za četiri i sada se trideset i jedna nalazi u Opštoj bolnici Loznica.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.