KO ĆE MOĆI DA PUTUJE U EU? Dve države već oročile važnost potvrde o vakcinaciji
Ilustracija, Foto: Profimedia

putovanje u eu

KO ĆE MOĆI DA PUTUJE U EU? Dve države već oročile važnost potvrde o vakcinaciji

Kako piše „Forbs“, ako i druge EU zemlje počnu da slede njihov primer to bi moglo da znači da bi putnici prilikom putovanja u inostranstvo morali da dokažu ne samo da li su već i kada su vakcinisani

Objavljeno:

Pošto je u Srbiji počela da se daje treća doza vakcine protiv korone što najavljuju uskoro i mnoge zapadne zemlje postavlja se pitanje da li će putovanje u inostranstvo zavisiti i od toga da li smo ili nismo primili dodatno cepivo odnosno da li su primljene vakcine izgubile dejstvo.

Novi delta soj doneo je i novine u suzbijanju pandemije. Tako su dve zemlje Evropske unije, Hrvatska i Austrija oročile validnost sertifikata o vakcini zato što se zaštita nakon vakcinacije vremenom smanjuje. Kako piše „Forbs“, ako i druge EU zemlje počnu da slede njihov primer to bi moglo da znači da bi putnici prilikom putovanja u inostranstvo morali da dokažu ne samo da li su već i kada su vakcinisani.

Hrvatska prva "oročila vakcine"

Podsećanja radi, Hrvatska je prošlog meseca prva postavila maksimalan rok važenja potvrde o vakcinaciji pa tako svi koji žele da uđu u ovu zemlju moraju da budu vakcinisani najviše 270 dana nakon druge doze. Ili otprilike devet meseci.

Putnici kojima je taj rok prošao moraju po dolasku u Hrvatsku da o svom trošku urade PCR ili anzigenski test i da odu u karantin dok ne dobiju negativan rezultat. Ako ne mogu ili ne žele da se testiraju putnici moraju da idu u desetodnevnu samoizolaciju.

-Američki putnici i drugi van Evropske unije moraju da pokažu „potvrdu da su primili dve doze vakcine koja se koristi u državama članicama EU (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleia, Sinofarm) ne stariju od 270 dana, ili potvrdu da su primili jednu dozu vakcine ako se vakcina primenjuje u jednoj dozi (Janssen / Johnson & Johnson) koja nije starija od 270 dana - navodi se na sajtu vlade Hrvatske.

Devet meseci vakcina "vredi" i u Austriji

Stopama Hrvatske krenula je i Austrija koja je 17. avgusta objavila da je sertifikat o vakcini u ovoj državi validan samo devet meseci nako imunizacije.

-Smatrate se„ vakcinisanim“ počevši od 22. dana nakon prve doze, u trajanju 90 dana od datuma vakcinacije. Nakon druge doze, važnost se produžava za još 270 dana - objašnjava austrijska turistička stranica.

Vakcine za koje je potrebna samo jedna doza važeće su od 22. dana nakon te doze i tokom 270 dana od datuma vakcinacije. Ovo se takođe odnosi na ljude koji su ranije imali kovid i primili samo jednu dozu bilo koje vakcine, naglašavaju nadležni u Austriji.

To znači da će putnici koji su primili drugu dozu Moderne ili Fajzera krajem februara 2021. godine moći da posete Austriju do novembra 2021. godine bez potrebe za trećom dozom.

S druge strane, vakcinisani putnici kojima je istekao rok od 270 dana od druge doze moraju da pokažu dokaz o negativnom testu na kovid ili nedavnom oporavku od virusa. Takođe, moraju da se samoizoluju do 10 dana.

Podsećanja radi, ranije su nadležni u Austriji zahtevali od vakcinisanih putnika samo da protekne period od 14 dana od primljene druge doze da bi ušli u zemlju.

Treća doza u SAD od septembra

Inače, do sada nijedna druga država EU nije oročila vakcinaciju, ali „Forbs“ upozorava da to ne znači da neće učiniti.

Administracija američkog predsednika Džo Bajdena najavila je da će vakcinacija trećom dozom u SAD-u početi sledećeg meseca, javlja „Forbs“. Dodatnu dozu u SAD-u moći će da prime svi koji su se revakcinisali pre najmanje osam meseci.

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.