KAKO ĆE SE ODVIJATI NASTAVA OD SEPTEMBRA? Ministar prosvete i sindikati dogovarali se o modelu rada
Ilustracija, Foto: Printscreen

školarci

KAKO ĆE SE ODVIJATI NASTAVA OD SEPTEMBRA? Ministar prosvete i sindikati dogovarali se o modelu rada

Ministarstvo prosvete i Institut "Batut" prikupljaju informacije sa terena o epidemijskoj slici u sistemu obrazovanja, koje će proslediti Kriznom štabu

Objavljeno:

Redovna nastava najbolja je opcija za svu decu, a vakcinacija prosvetnih radnika je jedan od najvažnijih faktora da tako i počne školska godina.

Ovo je zaključeno na sastanku ministra prosvete Branka Ružića sa prosvetnim sindikatima na kome je razgovarano o modelu nastave od 1. septembra. Ministar je kazao da se najviše teži normalnoj nastavi i dodao da je najvažnije zdravlje dece i zaposlenih, pa će se pre svega slušati šta kaže zdravstvena struka.

Ružić je kazao i da se za odluku o modelu nastave čeka sednica Kriznog štaba, za koju očekuje da se održi u najskorijem roku, a zaposleni u školama imaće dovoljno vremena da se spreme za početak nastave.

U međuvremenu, Ministarstvo prosvete i Institut "Batut" prikupljaju informacije sa terena o epidemijskoj slici u sistemu obrazovanja, koje će proslediti Kriznom štabu.

Istovremeno, škole privode kraju pripreme za početak naredne školske godine. Gotovo sve obrazovne ustanove spremne su za bilo koji model nastave koji bude preporučen, ali, kako nam kažu njihovi čelnici, svi očekuju da će školska godina početi normalno.

- Ništa zvanično nismo dobili iz Ministarstva prosvete, ali smo spremni za tri modela - kombinovani, kao i prošle godine, normalan početak škole, kao i za vakcinaciju dece, mada taj zahtev ne bi bio u redu, jer su škole uvek bile najbezbednija mesta - kaže, za naš list, Natalija Matić, direktorka OŠ "Veselin Masleša" u Beogradu.

Uz napomenu da će škole poštovati svaku odluku Kriznog štaba i preporuku Ministarstva, Matićeva, ipak, ocenjuje da je prošla školska godina veliki promašaj i da su rezultati mizerni.

- Ne znam da li ćemo žrtvovati još neku generaciju ili ćemo neći sredinu kako bismo i zdravlje sačuvali, ali i deci omogućili adekvatno školovanje - dodaje ona.

Inače, kao jedna od opcija pominjana je i da se nastava normalno odvija u gradovima i opštinama u kojima je obuhvat vakcinacije veći od 50 odsto, a takvih mesta je više od 60 na teritoriji Srbije.

Sve škole će, kako su nam rekli direktori, i dalje poštovati epidemiološke mere. Ostaće dezobarijere, držanje distance, poštovanje higijenskih mera, nošenje maski...

NA FAKULTETIMA KOMBINOVANO

U skladu sa epidemiološkom situacijom definisaćemo način održavanja nastave i ispita, ali po mojoj proceni, sledeća školska godina počeće kombinovanom nastavom - rekla je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

- Okolnosti se menjaju iz nedelje u nedelju pa je teško unapred prognozirati. Verovatno ćemo početi kombinovano, a kasnije će se odlučivati u skladu sa situacijom. Najvažnije je da brucoši imaju redovnu nastavu, jer oni moraju biti uvedeni u sistem visokog obrazovanja.

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.