TREBA LI DA BRINEMO ZBOG KVALITETA VAZDUHA NAKON POŽARA U VINČI? Dr Šoštarić o koncentraciji štetnih čestica
Vinča, Foto: Printscrenn TV Prva

zagađenje

TREBA LI DA BRINEMO ZBOG KVALITETA VAZDUHA NAKON POŽARA U VINČI? Dr Šoštarić o koncentraciji štetnih čestica

Oblak dima je kaže prošao kroz ulicu Bulevara despota Stefana

Objavljeno:

Kako se danima špekulisalo o tome koliki nivo zagađenja je doneo požar u Vinči, izgleda da nemamo preterano velikih razloga za brigu, jer kako tvrdi dr Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, ranije je kvalitet vazduha bio čak i gori.

Dim od požara sa deponije u Vinči, zahvatio je skoro ceo Beograd. Građani su vidno bili zabrinuti zbog toga, ali dr Andrej Šoštarić, izjavio je da su odmah po saznanju ekipe poslate odmah na teren i da je konstantovana jedna "epizoda" zagađenja u nedelju.

Oblak dima je kaže prošao kroz ulicu Bulevara despota Stefana, a "zabeležena je povećana koncentracija određenih čestica, koje potiču od požara ali nisu bile velike koncentracije", rekao je on za "TV Prva".

Naglašava da se ipak dogodio nagli skok zagađenja, ali da on nije bio alarmantan, već na nivou zagađenja u jednom zimskom danu.

"Koncentracije čestica nisu bile posebno visoke, ali svaki dim je nezdrav, produkt sagorevanja nije povoljan po zdravlje", rekao je on.

Dodaje i da je vazduh trenutno dobrog kvaliteta.

Kao preporuke, ako do ovih situacija ponovo dođe, izdvojio je obavezno zatvaranje prozora, kao i izbegavanje boravka na otvorenim prostorima. Navodi i da ako je boravak na otvorenom prostoru neophodan, onda je preporučljivo nošenje zaštitne maske.

"Ovde je srećna okolnost da je požar prilično brzo saniran, raniji požari su trajali 30 dana, sada jeste došlo do povećanih štetnih čestica,a ali ne toliko kao ranije", zaključio je on.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.