NIKAD NEĆU ZABORAVITI SUZE SVOG MALOG SINA, DVA MINUTA SU DELOVALA KAO VEČNOST: Nikos sa Evije za Espreso (VIDEO)
Pepeo i prah, Foto: Privatna arhiva, Profimedia

Vatrena stIhija na eviji

NIKAD NEĆU ZABORAVITI SUZE SVOG MALOG SINA, DVA MINUTA SU DELOVALA KAO VEČNOST: Nikos sa Evije za Espreso (VIDEO)

Užasi se nižu već osmi dan. Evija u plamenu, pomoć stiže od Srba, Rumuna, Francuza .

Objavljeno: 15:54h

Hiljade stanovnika Evije u Grčkoj morale su da napuste svoje domove zbog šumskih požara koji se već više od nedelju dana ne smiruju.

Tekst objavljen juče na našem portalu dobija novu dimenziju.

Kako saznajemo, požari su i dalje u toku, meštani ništa ne prepuštaju slučaju, dok lavovska borba protiv nemilosrdnih vlasti i dalje traje.

Mesto Pefki je evakuisano, dok je svima zabranjen prilaz, sem vatrogascima i volonterima koji pomažu pri gašenju požara. U smeru ka Eviji, trajekti za sada ne saobraćaju.

Vest koja ovih dana pali internet je molba upućena Kiriakosu Micotakisu da da ostavku sa mesta premijera Grčke! Vlast drži oči zatvorene pred nezapamćenom katastrofom ne samo u Grčkoj, već u Evropi. Povodom silnih optužbi svog naroda da nikakvu pomoć ne šalju na Eviju, Micotakis se oglasio sa izjavom: ''Izvinjavam se što nismo na vreme preduzeli mere zaštite''. Izvinjenjem se ništa nije promenilo, dok je pomoć uveliko stigla od pravoslavne braće Srba, kao i od Rumuna, Francuza, Hrvata, Nemačke, Izraela, SAD-a.

U znak zahvalnosti srpskim vatrogascima: ''Sem pomoći oko gašenja požara, doneli su i stvari onima kojima je neophodno. HVALA, Srbijo'' !

Požar Grčka Evia, Vatrena stihija, Vatrogasci
foto: Privatna arhiva

Vatra koja je krenula da bukti prvo u mestima Rovies i Limni, širila se ka Agia Anni, Psaropuli, Guves, Pefki, Agdines, Asmini i Gerakiu.

Izrevoltirani režimom i zločinom koji se nastavlja, meštani su davali intervuje za nacionalne vesti, ali su iste bile prekinute, jer očigledno ''nisu bile za svačije uši''. U sva tri supermarketa u mestu Pefki skupljali su hranu i sve ostale potrepštine kako bi pomogli ugroženima. Stara lica su sklonjena na sigurno, evakuisani i sa trajekta, gledali su na svoje maslinjake kako ih minuti dele od propasti. Sve ono što su godinama gradili i stvarali, nestaje u nemilosrdnoj vatrenoj stihiji koja kosi sve pred sobom, ostavljajući garež.

Nikos Hristodoulu, vlasnik suvenirnice iz Pefkija, za Espreso je otvorio dušu.

Evia, Helikopteri, Pomoć, Nikos
foto: Privatna arhiva

- Odrastao sam u Pefkiju, tu sam napravio prve korake, okružen zelenilom borove šume i plavetnilom Egeja. Sa ženom i sinom sam se vratio iz Atine i odlučio da ostatak života posvetim porodičnom biznisu i ostanem sa starim ocem i majkom. Vatra se u jednom trenutku toliko približavala, da smo sišli do vode. Kada su došli da nam saopšte da je evakucija krenula i da sa sobom ponesemo samo najneophodnije, ta dva minuta su mi delovala kao večnost. Nikad neću zaboraviti strah u očima svojih roditelja, kao ni suze svog malog sina koji nije svestan šta se dešava oko njega. Sine, oprosti, ovakav svet nisam pomislio ni u najgorem košmaru da će tvoje oči videti. Sreća pa naše selo sem smokvi i maslina, rađa i heroje.

Aleksandros Ciongas, meštanin iz Pireja, poslao nam je fotografiju iz svog sela Guves pre nego što je požar zahvatio celo selo, pogled sa njegove vikendice, uz reči: '' Možda je ovo poslednji put da gledam u zelenilo svog sela ''.

Požar Grčka Evia, Vatrena stihija, Vatrogasci
foto: Privatna arhiva

Meštani su sa sobom u jednoj torbi poneli samo nešto malo hrane i odeće i tračak nade koji nije zgasnuo da će se uskoro vratiti u svoje domove.

Bonus video:

00:14

VELIKI POŽAR U NIŠU: Zapalila se kuća kod Građevinske škole, vatra guta daščare

( Espreso )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.