EKOLOŠKA KATASTROFA: Požar preti da proguta najveću populaciju Pančićevih omorika na svetu! (FOTO) (VIDEO)
Gori gusta šuma, Foto: Facebook/Borike

tužne slike

EKOLOŠKA KATASTROFA: Požar preti da proguta najveću populaciju Pančićevih omorika na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Borike se nalaze nedaleko od Nacionalnog parka Tara i predsavljaju jedinstveni prirodni predeo obrastao gustom četinarskom šumom

Objavljeno: 13:16h

Skriveni biser prirode između Romanije i Drine, u Republici Srpskoj, stradao je u požaru koji preti da proguta najveću populaciju Pančićevih omorika na celom svetu!

- Angažovani su vatrogasci, šumari, planinari, helikopteri, dobrovoljci, došla je pomoć i iz Rogatice, međutim, ljudi posustaju, teren je jako nepristupačan, "žica" je podzemna, i postoji realna opasnost da izgori čitava populacija. Moraju negde da se nađu avioni, i tad je pitanje... - kazao nam je administrator fejsbuk stranice Borike, koja je objavila fotografije ove katastrofe.

Požar
foto: Facebook/Borike

Ljubitelji prirode i lokalno stanovništvo može samo da se nada da će požar čudom posustati.

- Trebalo bi, ukoliko se imalo smiri, uraditi termografiju da se otkrije izvor požara, jer će se opet ponoviti dok sve ne izgori - dodaju.

Borike se nalaze nedaleko od Nacionalnog parka Tara i predstavljaju jedinstveni prirodni predeo obrastao gustom četinarskom šumom.

Jedan deo ovog područja izlazi i na obalu Drine, pa tako naselje Borike obuhvata i vrhove od preko 1.000 metara i obalu reke koja je na oko 300 metara nadmorske visine.

Požar
foto: Facebook/Borike

Najbliži gradić je Rogatica.

Tara nije ugrožena

Kako su za Telegraf kazali u Nacionalnom parku Tara, na bosanskoj strani registrovana su dva požara, koji su lokalizovani, dok je na teritoriji Srbije bio jedan požar kod sela Gostilj, koji je lokalizovan i pod kontrolom. Nijedan od pograničnih požara sa strane Republike Srpske nije se približio niti ugrozio NP Tara.

Na naša pitanja o opasnostima od požara i zaštiti Pančićeve omorike odgovor će nam dostaviti u toku sutrašnjeg dana.

Požar
foto: Facebook/Borike

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.