DRŽAVA FINANSIRA VANTELESNU OPLODNJU, DR ANA POTVRDILA: Problem sa sterilitetom pogađa svaku šestu porodicu!
Ilustracija, Foto: Youtube K1 Printscreen

natalitet

DRŽAVA FINANSIRA VANTELESNU OPLODNJU, DR ANA POTVRDILA: Problem sa sterilitetom pogađa svaku šestu porodicu!

Uspešnost vantelesne oplodnje u "Narodnom frontu" preko 50 procenata

Objavljeno: 12:26h

Ove godine će Ginekološko akušerska klinika "Narodni front" u Beogradu imati više od 500 pokušaja vantelesne oplodnje, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine, izjavila je šef Kabineta za embriologiju te bolnice dr Ana Jeremić.

- Do sad smo obradili preko 360 parova, planirano je da ove godine obradimo 500 pacijenata, plus one koje finansira Grad, što je dvostuko više u odnosu na sve prethodne godine. To je ogroman pomak, i naša klinika planira da se sa trendom povećanja nastavi i sledeće godine - rekla je Jeremić gostujući na TV K1.

Ona je istakla da je ove godine uspešnost vantelesne oplodnje u "Narodnom frontu" preko 50 procenata. Dodala je da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki šesti par u svetu ima problem sa sterilitetom. - Naše mišljenje je da će taj broj da raste. Na žalost, sve više mladih parova nam se javlja i mladih žena i zato apelujem da se svi mladi koji žele da postanu roditelji jave što pre, jer nam protok vremena ne ide na ruku - rekla je Jeremić.

Poručila je parovima, naročito mladim da ne odustaju od pokušaja vantelesne oplodnje kao načina da postanu roditelji, pogotovo što država snosi sve troškove. - Za prvo dete imaju pravo na neograničen broj pokušaja. Mislim da smo, pored Izraela jedna od retkih zemalja u svetu gde je to moguće. Država finansira zamrzavanje šest embriona, a žena može do 43. rođendana da prođe komisiju, što zanči da do 44. rođendana može da prođe proces vantelesne oplodnje. Za drugo dete država finansira tri pokušaja i jedan pokušaj kriptoprezervacije - objasnila je Jeremić. Ona je ocenila da u našoj zemlji postoji veliki broj veoma iskusnih i stručnih embriologa, a da dolaze mladi stručnjaci, i da zbog toga nikada nije ni razmišljala da napusti Srbiju, iako je imala ponude.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/K1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.