DA LI KINESKA VAKCINA NAJBOLJE ŠTITI OD DELTA SOJA? Direktorka RFZO rešila dilemu, pa rekla važnu stvar o 3. dozi!
Sanja Škodrić, Foto: Printscreen Youtube

otkrila

DA LI KINESKA VAKCINA NAJBOLJE ŠTITI OD DELTA SOJA? Direktorka RFZO rešila dilemu, pa rekla važnu stvar o 3. dozi!

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje otkrila da li je istina da Sinofarm pruža najbolju zaštitu od delta soja, ali je rekla i važnu stvar o trećoj dozi vakcine!

Objavljeno:

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić u gostovanju na TV Prva podvukla je da je vakcina jedini lek za koronu i jedini način da se spreče nove mutacije i pojava novih sojeva.

Ona je odgovorila na pitanje o tome da li kineska vakcina, koju je primio najveći broj Srba, zaista pruža najbolju zaštitu od delta soja koji se širi svetom.

"Sve vakcine koje imamo na raspolaganju su efikasne za delta soj. Kada je u pitanju Sinofarm, u jednom momentu je neko izašao sa informacijom da ona nije efikasna, što nije tačno, to je suprotno. Sinofarm vakcina je visokoefikasna za delta soj, evo je ovde studija iz Šri Lanke, izašla u visokorangiranom naučnom časopisu. Ako ne gledamo godišta, procenat efikasnosti je 95 odsto, a ako gledamo, u uzrastu od 20 do 39 godina je 99 odsto, a u uzrastu od preko 60 godina je efikasna 93,3 odsto. Kada su u pitanju druge vakcine, one su efikasne oko 90 odsto, da ne ulazim pojedinačno. Prema tome, zaista ne treba da brinemo o tome i gubimo vreme na to, ima dokaza da jesu efikasne".

Mnogi brinu o tome da li posle vakcinacije imaju antitela koja ih štite od korone, pa to proveravaju testovima. Škodrić ističe da nije svejedno kada ih radimo, ali i da rezultate ne treba uzimati zdravo za gotovo.

"Antitela ne možemo da radimo kada mi mislimo, zna se tačno kada se rade. Poslednja studija iz Argentnine, za Sinofarm vakcinu je rađena isključivo efikasnost za starije od 60 godina, praćeno je šest kriterijuma. Efikasnost je 84 odsto, a praćenje antitela se za nju preporučuje šest nedelja od primanja prve doze. Dakle, jako je važan momenat kada radite antitela. Ono što stalno zaboravljamo je da postoje humoralni i celularni imunitet. Dakle, humoralni imunitet, merite nivo antitela – ukoliko nemate antitela, ne znači da niste razvili celularni imunitet, tj. ne znači da nemate odbranu".

Direktorka RFZO istakla je da je drugačije kada su u pitanju imunodeficijentni pacijenti.

"Druga je priča kada pričamo o imunodeficijentnim pacijentima, kod njih je pokazano da šest meseci od druge doze njihov imunitet značajno pada i da je neophodno da dobiju novu potporu da bi se zaštitili protiv virusa. Iz tog razloga je naš stručni komitet preporučio da oni dobiju treću dozu vakcine".

Kada je reč o trećoj dozi, iako su neki stručnjaci govorili da se preporučuje da treća doza bude RNK vakcina, bez obzira na to koju ste prethodno primili, Škodrićeva je iznela preporuku Instituta Batut.

"Batut je jasno dao preporuku da treća doza treba da bude vakcina koju ste primili prve dve", rekla je ona, pa podsetila da je to i logično jer su za pravljenje vakcina korišćene različite metode.

(Espreso / Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.