STRUČNJACI OTKRILI NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM PRANJA ODEĆE: Ako ne obratite pažnju, potpuno ćete je UNIŠTITI
Foto: Stock Thinstock

SAVET STRUČNJAKA

STRUČNJACI OTKRILI NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM PRANJA ODEĆE: Ako ne obratite pažnju, potpuno ćete je UNIŠTITI

Dugotrajno korištenje omekšivača u mašini stvara lepljivi sloj koji se tokom pranja odvaja i lepi na odeću. Znak da preterujete s omekšivačem su bele mrlje na vešu, ali i neugodan miris netom nakon pranja

Objavljeno: 11:42h

Rezultati ankete koju je 2020. proveo RushOrderTees kažu da svaki četvrti muškarac ne pere donji veš nakon dana nošenja, a samo 39 posto žena odmah nakon jednog nošenja opere odeću za vežbanje. Evo šta kažu stručnjaci, s čim mnogi greše pri pranju veša: 1. Neredovno pranje odeće za vežbanje, donjeg veša i čarapa

Odeća koja sakuplja znoj trebala bi se prati nakon svakog nošenja, kaže voditelj iz RushOrderTees, Joe Mercurio.

- Znoj stvara plodno tlo za bakterije, pa nije dobro čak ni ubaciti znojnu odeću u košaru za veš s drugim odevnim predmetima - rekao je, a savetuje da se odeća za vežbanje pere u najtoplijoj vodi koju tkanina dopušta.

2. Prevelika količina omekšivača

Dugotrajno korištenje omekšivača u mašini stvara lepljivi sloj koji se tokom pranja odvaja i epi na odjeću. Znak da preterujete s omekšivačem su bele mrlje na vešu, ali i neugodan miris netom nakon pranja, a rešenje je smanjena količina omekšivača ili korištenje alkoholnog octa umesto omekšivača. Ocat će beli veš omekšati i dati mu željenu belinu, ali i uništiti bakterije u mašini.

3. Peškire perete s drugom odećom

Peškir vam ne miriše dobro ni nakon pranja s omekšivačem? To može biti posledica zadržavanja bakterija, ostataka stanica kože i tragova sapuna. Savetuje se da se peškiri peru odvojeno od drugog veša i to u manjoj količini i pri vrlo visokoj temperaturi. Čak i ako vam se čini da u mašinu stane još koji komad, radije ga ostavite za drugi put...

4. Ne zatvarate patentne zatvarače i dugmad

Zatvarače na farmerkama i jaknama zatvorite pre pranja kako se u njih ne bi zapleli konci i vlakna, ali i kako se druga odeća ne bi oštetila. Takođe, grudnjaci s kopčama mogu povući tkanine ili oštetiti bubanj ako lete okolo. Kako biste smanjili rizik od oštećenja stavite ih u vrećice za pranje ili iskoristite staru jastučnicu.

5. Farmerke ne perete preokrenute naopako

Jedan od osnovnih razloga zašto vam farmerke blede je taj što ih ne okrećete na drugu stranu pri pranju i perete ih u toploj vodi. Kako bi zadržale boju i oblik, trebale bi se prati izvrnute i u što hladnijoj vodi.

6. Pretrpavate mašinu

Punjenje mašine do zadnjeg milimetra čini se kao dobar način uštede vremena, ali i vaše energije. Međutim, ako je pretrpavate, voda i prašak za pranje neće dobro dopreti do sve odeće, što može dovesti do toga da vaša odeća i nakon pranja bude prljava, prenosi The Spruce.

(Espreso, Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.