U AVGUSTU NAS OČEKUJE VREMENSKA KLACKALICA: Meteorolog otkriva poslednje prognoze, kraj meseca će biti NAJGORI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

vremenska prognoza

U AVGUSTU NAS OČEKUJE VREMENSKA KLACKALICA: Meteorolog otkriva poslednje prognoze, kraj meseca će biti NAJGORI!

Svežije vreme, prema njegovim rečima, potrajaće verovatno do sredine avgusta, sa mogućim oscilacijama kada će u par navrata, temperatura ponovo skočiti gore

Objavljeno:

Taman kada smo malo predahnuli od visokih temepratura, kraj jula meseca nam je ponovo doneo temperature zbog kojih smo rađe ispod klime ili u nekom debelom hladu kraj vode, a sudeći prema predikcijama, meteorologa Marka Čubrila i prvi dani avgusta neće biti ništa prijatniji.

"Prema podacima dugoročnog prognostičkog sistema ECMWF-a , posle veoma toplog početka meseca, posle 03.08. će ojačati uticaj Atlantika, ali on svakako neće biti preovlađujući faktor razvoja vremena u drugom, letnjem, mesecu ove godine. Period posle 02.08. pa do do 06.08. bi verovatno doneo osveženje, posebno zapadnim i severnim predelima regiona, jer bi prodor svežijeg vazduh sa atlantika ipak bio relativno slab", započeo je Čubrlilo prognozu za avgust mesec.

Svežije vreme, prema njegovim rečima, potrajaće verovatno do sredine avgusta, sa mogućim oscilacijama kada će u par navrata, temperatura ponovo skočiti gore.

"Posle kraćeg otopljenja oko 08.08. bi ponovo moglo osvežiti, ovaj put malo jače te bi period od 08.08. do oko polovine meseca doneo temperature oko proseka, dok bi one na zapadu i severu možda povremeno bile i malo ispod proseka. Drugi deo meseca je sinoptički jako složen, od 16.08. do oko 22.08. bi ponovo moglo biti toplije, ali upitno je koliko bi visoko išli maksimumi, obzirom da bi se uticaj Atlantika svakao zadržavao nad zapadnim i središnjim predelima Evrope. Sam kraj meseca bi mogao doneti konkretiju promenu ali to je za sada samo u sferi spekulacije. Početak meseca bi trebalo biti i znatno suvlji od proseka, dok posle 02.08. nad zapadom i severom regiona može biti češćih pljuskova. Deluje da bi istočni i jugoistočni deo regiona na neke konkretnije padavine čekao barem do oko 08.08. ako ne i malo duže, dok za primorje u ovom momentu nema signala za konkretnije padavine.", napisao je.

U drugoj polovnini avgusta, prema predikciji Čubrila, očekuju nas padavine, ali za sada još nije siguran intezitet istih. Kako je rekao kraj meseca avgusta potencijalno donosi veće padavine, koje će možda biti malo iznad proseka za taj period godine.

"Druga polovina meseca bi donela prvo padavine oko proseka, dok bi kasnije moglo postati i malo suvlje od proseka. Za padavine je važno napomenuti, da dugoročni model ne može pokazati lokalne anomalije količine padavina koje su leti kod grmljavinskih pljsukova vrlo česte, a posle 16.08. je signal za odstupanje od proseka vrlo slab. Sumirano, pred nama bi trebao biti tipičan avgust, sam početak bi bio veoma topao, posle 03.08. bi vrućina polako popuštala, a period od 08.08. do oko 16.08. bi moglo obeležiti svežije vreme uz češće pljuskove, dok bi se zatim toplo vreme moglo vratiti, dok pred sam kraj meseca može uslediti nešto jače osvežnje. Ova pretpostavka ECMWF-a se uklapa u simulacije ostalih modela tako da bi pred nama temperaturno trebao biti mesec oko ili malo iznad proseka, dok bi padavinski na jugu i istoku i dalje bio vrlo siromašan."napisao je meteorolog Čubrilo na kraju svoje objave.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.