BALKAN KAO DA JE U PAKLU! Temperature samo RASTU, a prognoza za naredne dane će vas potpuno OBESHRABRITI!
Temperatura, Foto: Vladimir Sporčić

užas

BALKAN KAO DA JE U PAKLU! Temperature samo RASTU, a prognoza za naredne dane će vas potpuno OBESHRABRITI!

Očekuje se da će se najviše temperature iznositi imeđu 40 i 45 stepeni, na južnom Balkanskom poluostrvu, kao i u Italiji i drugim delovima južnog Mediterana

Objavljeno: 20:35h
  • 243

Ovih dana svi se žale na vrućinu i govore kako se ne sećaju kada je leto bilo sparnije. To nije neosnovano. Balkansko polustrvo nalazi se u jednom od najitezivnijih toplotnih talasa do sada. Nažalost, temperature će nastaviti da rastu, a meteorolozi procenjuju da će kraj jula i početak avgusta dostići čak i afričkih 45 stepeni.

Najviše temperature u Evropi beleže Mediteran, Balkansko poluostrvo i Tuska i one od početka jula premašuju 40 stepeni Celzijusove skale. Međutim, toplotni talas se u poslednje vreme proširio i na hladnije predele poput Velike Brtanije i Irske, u kojima je zabeleženo do 30 stepeni, što nije uobičajeno za ovaj deo Evrope, čak ni tokom letnjih dana, prenosi Severe Weather.

Međutim, krajem ovog i početkom narednog meseca biće još toplije. Očekuje se da će se najviše temperature iznositi imeđu 40 i 45 stepeni, na južnom Balkanskom poluostrvu, kao i u Italiji i drugim delovima južnog Mediterana. Delovi Italije, Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Grčke biće pogođeni ekstremno suvim toplotim talasom, te je moguće i to da ovo leto postane jedno od pet najtoplijih ikada.

Na sajtu RHMZ objavljeno je upozorenje zbog visokih temperatura za područje Srbije u periodu od 29. jula do 1. avgusta.

Do nedelje, 1. avgusta, veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni. Postepen pad temperature u nedelju se očekuje na severu i zapadu“, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Zagrejalo se i more

Tokom proteklih nedelja, znatno se povećala i temperatura na površini mora. U svim morima Evrope temperatura iznosi minimum šest stepeni preko proseka. Takođe se povećala i temperatura vode u Atlantskom okeanu oko Velike Britanije i Irske. Iznosi za 2 do 4 stepena iznad normale, što je mnogo s obzirom na to da su visoke temperature zabeležene samo na prostoru zapadne Evrope.

Ovo sve znatno utiče na kvalitet vazduha koji će Evropljani udisati. Naime, ukoliko je temperatura mora veća od prosečne, nivo vlage koja će iz njega isparavati biće neuporedivo veći od nivoa od pre nekoliko godina. i izvor visokog sadržaja vlage koji se direktno odražava na najveće tačke rose i visoku do krajnju nestabilnost kada su u pitanju jake oluje.

Takođe, kako kažu meterolozi, uobičajene poplave tokom septembra, događaju se kao posledica toga što je temperatura krajem avgusta po prirodi iznad proseka, te to što je već sada znatno iznad proseka trebalo bi da ukaže na to da će se ovaj deo Evrope od jeseni danonoćno boriti sa poplavama.

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media