GOJKOVIĆ: BROJNE STUDIJE SU JOŠ UVEK U TOKU, A MI IH SVE PRATIMO! Treća doza vakcine sve više na dnevnom redu
Zoran Gojković, Foto: Tanjug Printscreen

korona virus

GOJKOVIĆ: BROJNE STUDIJE SU JOŠ UVEK U TOKU, A MI IH SVE PRATIMO! Treća doza vakcine sve više na dnevnom redu

Broj obolelih u Srbiji raste

Objavljeno:

Član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je da je najvažnija poruka sa današnje sednice da se vakcinaciji mora maksimalno posvetiti pažnja, a što se tiče treće doze razmišlja se o njenom davanju pacijentima koji imaju hronične i teške bolesti.

Gojković je za Tanjug kazao da broj obolelih u Srbiji raste, da taj broj nije veliki, ali da se očekujemo da će u narednom periodu biti veći.

- Dobro je što danas imamo 2,684 miliona građana koji su vakcinisani i sada imamo 52 opštine u Srbiji koje imaju više od 50 odsto vakcinisanih. Nažalost, imamo i osam opština u kojima imamo manje od 30 odsto vakcinisanih, kao i četiri opštine u kojima imamo manje od 15 odsto punoletnih vakcinisanih - kazao je Gojković.

On je naglasio da je od velikog značaja da se vakciniše što veći broj.

- Imamo veliki broj građana koji se nisu vakcinisali, sve više nam se u manjim mestima razvijaju lokalna žarišta, sve u sklopu okupljanja koja se održavaju. Na tome treba da radimo. Moramo maksimalno da se posvetimo vakcinaciji, to je najvažnija i najveća preporuka sa sastanaka Kriznog štaba - dodao je Gojković.

Kada je reč o trećoj dozi, Krizni štab će obelodaniti na koji način i kome će se davati treće doze.

- Brojne studije su još u toku, jedan deo istraživanja koji je validan, koji je prošao različite medicinske forume i organe, govori u prilog tome da se mora razmišljati o davanju treće doze vakcine pacijentima koji imaju teške hronične bolesti, maligne bolesti. Biće propisano na koji način će se obavljati davanje treće doze - rekao je Gojković.

On kaže i da Srbija prati relevantna stručna tela SAD, Evrope, Azije i pokušava da donese najbolja rešenja.

- Ne treba da se opterećujemo trećim dozama, ne treba da se opterećujemo merenjima antitela, jer imuni sistem, jednostavno, ne funkcioniše tako. To je kompleksan sistem koji se ne bazira samo na jednom parametru - naglašava Gojković.

Govoreći o početku školske godine kaže da se još ne zna kako će se odvijati nastava.

- Škola startuje 1. septembra, ne znamo precizno kako će se odvijati nastava. Imamo model od prošle godine, ali smo prošle godine imali više obolelih u letnjem periodu, zasad nemamo. Da li će se promeniti situacija, zavisi od nas - zaključio je Gojković.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.