DIREKTOR SZO OBJAVIO KO JE U SRBIJI U NAJVEĆOJ OPASNOSTI OD KORONE: Sada je sve zaista JASNO!
Marijan Ivanuša, Foto: Printscreen/Youtube

obraćanje

DIREKTOR SZO OBJAVIO KO JE U SRBIJI U NAJVEĆOJ OPASNOSTI OD KORONE: Sada je sve zaista JASNO!

Kada je reč o trećoj dozi vakcine predstavnik SZO kaže da ta organizacija još nije zauzela stav

Objavljeno:

Epidemiološka situcija u zemlji je još uvek stabilna, ali trocifreni broj novozaraženih od koronavirusa opominje da bi u narednim nedeljama on mogao da bude i četvorocifren, ukoliko ne budemo poštovali mere. U evropskom regionu epidemiološka situacija se pogoršava zbog bržeg širenja delta soja koji će do kraja avgusta biti dominantan u Evropi, rekao je za RTS direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, prošle nedelje registrovano je više od 3,4 miliona novoobolelih od koronavirusa i 56.000 preminulih, što je 12 odsto više nego prethodne nedelje.

"Delta soj jeste ozbiljan i pratimo ga više meseci. U evropskom regionu situacija se generalno pogoršova a uzrok je najčešće baš delta soj virusa. Očekuje se da do kraja avgusta u 90 odsto registrovanih slučajeva u Evropi bude upravo delta soj", rekao je Marijan Ivanuša gostujući u Jutarnjem programu.

Kada je reč o efikasnosti postojećih vakcina na delta soj Ivanuša kaže da je svojstvo virusa jedno a dejstvo vakcine drugo.

"Svaka osoba kada se zarazi stvara nove kopije virusa u svom organizmu. Tokom tog procesa može da dođe do greške koja stvara mutacije. Svaka pa i minimalna promena najčešće ide u korist virusa. Najveća prednost vakcina koje su na raspolaganju je da spreči teže oblike bolesti, da ljudi završe u bolnici pa i umru. Potrebne su obe doze i da prođe dve nedelje od druge doze da bi učinkovitost vakcine bila visoka da spreči teže oblike bolesti", kaže Ivanuša.

Delta soj se brže širi posebno među mladima ali to nije, kako kaže Ivanuša, zato što su podložniji delta soju već su u manjoj meri vakcinisani.

"Virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu", naglasio je direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

Pre nedelju dana imali smo na dnevnom nivou 100 novih slučajeva, sada već preko 200. Ako se tako nastavi za dve nedelje ćemo imati preko hiljadu, tvrdi Ivanuša.

"Svake nedelje možemo očekivati ozbiljniju situaciju. Novi talas je na pragu a kakav će biti zavisi od našeg ponašanja, i naravno vakcinacija. Bolje je da se sada zaštitimo nego kada je intezitet virusa visok", istakao je Ivanuša.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine predstavnik SZO kaže da ta organizacija još nije zauzela stav.

"SZO je vrlo konzervativan u iznošenju stavova dok se sve ne analizira. Znamo da oni koji su se vakcinisali početkom godine i dalje imaju visoku zaštitu. Zbog toga još ne promovišemo ideju treće doze imajući u vidu da je globalno još uvek veliki nedostatak vakcina. Svega 15 odsto u svetu je vakcinisano. Mi u Srbiji često zaboravljamo da u svetu i dalje vlada veliki nedostatak vakcina", rekao je za RTS direktor Kancelarije SZO u Srbiji apelujući da građani iskoriste mogućnost koju imaju.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.