CRVENI METEO ALARM U SRBIJI ZBOG POVEĆANOG UV ZRAČENJA! Sjenica i Kopaonik ugroženi u utorak sa zračenjem 10!
UV zračenje, Foto: Profimedia

PAŽLJIVO

CRVENI METEO ALARM U SRBIJI ZBOG POVEĆANOG UV ZRAČENJA! Sjenica i Kopaonik ugroženi u utorak sa zračenjem 10!

Tabela RHMZ-a pokazuje da će praktično svuda u Srbiji u naredna tri dana UV zračenje biti visoko ili vrlo visoko

Objavljeno:

Koliko su tropske vrućine opasne u Srbiji možda se najbolje vidi po indeksu UV zračenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda koji se u narednih tri dana crveni širom naše zemlje. Sunce će biti najopasnije u utorak u Sjenici i Kopaonik gde će indek UV zračenja biti čak 10.

Dakle, crveni meteo alram ovih dana ne zaobilazi Srbiju. UV zračenje danas je, prema izveštaju RHMZ-a, najveći na Crnom Vrhu i u Dimitovgradu gde je UV indeks devet dok je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu zračenje tek za stepen niže.

Tabela
Tabelafoto: Printscreen/RHMZ

Tabela RHMZ-a pokazuje da će praktično svuda u Srbiji u naredna tri dana UV zračenje biti visoko ili vrlo visoko.

Takođe, kako je najavio meteorolog Marko Čubrilo, u prvom delu sledeće nedelje ka nama će iz severne Afrike ponovo početi strujanje veoma toplog vazduha, subtropskog porekla te će postati vrlo do ekstremno toplo uz maksimume koji će se u sredu nad središnjim i istočnim predelima kretati od 34 do 38 stepeni Celzijusa, lokalno i više, upozorava meteorolog.

U zapadnom delu našeg regiona temperature će ipak biti nešto niže, jer će se, kako Čubrilo piše, već od utorka osetiti uticaj sekundarnog ciklona kojeg modeli simuliraju u prostoru od severne Italije do severnog Jadrana.

Ta promena vremena krenuće ka istoku.

- Od tačnog položaja i putanje tog ciklona zavisiće koliko brzo će promena vremena napredovati na istok, ali od srede bi nad većim delom regiona već bilo grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, dok bi u drugom delu nedelje najverovatnije usledilo jače osveženje uz konkretniju i obilniju kišu.

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.