DA LI VAKCINE ŠTITE OD DELTA SOJA I KO ĆE PRIMITI TREĆU DOZU VAKCINE? Doktorka Tanja pomenula i 3 ključna simptoma
Virusolog dr Tanja Jovanović, Foto: Printscreen/Youtube

novi soj

DA LI VAKCINE ŠTITE OD DELTA SOJA I KO ĆE PRIMITI TREĆU DOZU VAKCINE? Doktorka Tanja pomenula i 3 ključna simptoma

Kako kaže, specifično je to da je delta varijanta otpornija na više temperature u odnosu na druge varijante i da pogađa mladu populaciju.

Objavljeno: 11:23h

Članica Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović kaže da je delta varijanta korona virusa, koja je zvanično potvrđena u Srbiji, zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je delta varijanta zaraznija, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

"Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju", navela je Jovanović, ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Kako kaže, specifično je to da je delta varijanta otpornija na više temperature u odnosu na druge varijante i da pogađa mladu populaciju.

Korona
foto: Profimedia

"Pretpostavljam da će Krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemioloških mera. One su sve vreme na snazi i važno je poštovanje tih mera", poručila je Jovanović.

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja koronavirusa. "Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja", kaže Jovanović.

Podsetivši da osobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane, ona je apelovala na ljude koji putuju da se vakcinišu se kako ne bi imali probleme i kako u našu zemlju ne bi unosili novu varijantu virusa.

Jovanović rekla je delta soj koronavirusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

Dodala je da će i ostali putnici biti testirani kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Prema njenim rečima, oni su po povratku ispoljilji simptome korona virusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

Mladić je, navodi, razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu, što je bilo za očekivati jer je gojazna osoba.

Vakcina
foto: Profimedia

Jesu li vakcine u Srbiji efikasne protiv delta soja?

Osobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane.

- Ako putujete, vakcinišite se kako ne biste imali probleme i u našu zemlju unosili novu varijantu virusa - poručila je virusološkinja.

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja korona virusa. Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja, kaže Jovanovićeva.

Da li će se davati treća doza?

Kada je reč o davanju treće doze vakcine protiv koronavirusa, Jovanovićeva je rekla da postoje tri aspekta u toj priči.

Vakcinacija dece, Vakcina
foto: Profimedia

Prvi se odnosi na osobe koje su rezistentne na vakcine, koje su vakcinisane a nisu razvile imunitet, ni ćelijski ni humoralni. Postavalja se, kaže, pitanje, da li im dati drugi tip vakcine kako bi se proverilo da li će reagovati.

Drugi aspekt je, navodi Jovanovićeva, da li nove varijente nose rizik za efikasnost samog vakcinalnog imuniteta.

- Pitanje je kako će se virus menjati, još nijedna zemlja nema kolektivni imunitet i pitanje je da li će se priča o koroni završiti na ovoj varijanti - navela je virusološkinja.

Treći aspekt je, kaže, da li će imunitet nakon davanja vakcine biti dugotrajan i hoće li biti potrebna još jedna doza vakcine kao stimulacija za imunitet.

- Mislim da će se virus i dalje menjati i da ćemo morati da primimo revidiranu vakcinu, jer su sve vakcine napravljene za vuhansku varijantu. Nove varijante zabrinjavaju, delimično utiču i na efikasnost terapije i malo na efikasnost vakcine, sigurna sam da ćemo morati da imamo sezonsku vakcinu protiv korona virusa - naglasila je Jovanovićeva.

Ukazala je da više od 99 odsto pacijenata u bolnicama nije vakcinisano.

- Vakcina je moćno sredstvo da zaustavimo dalje širenje virusa. Sve je na nama, da li ćemo poštovati mere i završiti masovnu vakcinaciju. Ako postignemo kolektivni imunitet, nećemo imati problema sa novom varijantom virusa - navela je Jovanovićeva.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/Tanjug/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.