NAĐA JE ŠAMPION EVROPE: Devojčica koja je ponos Srbije otkrila nam je kako je USPELA (FOTO)
Nađa Vesić, Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

mlada nada

NAĐA JE ŠAMPION EVROPE: Devojčica koja je ponos Srbije otkrila nam je kako je USPELA (FOTO)

Na republičkom nivou takmičenja Nacionalne geografske olimpijade održanom 15. maja, Nađa je postigla izuzetan uspeh i osvojila prvo mesto i na taj način izborila plasman na Evropsko prvenstvo

Objavljeno: 09:24h

Nađa Vesić. Devojčica koja uliva nadu da u Srbiji i dalje ima ambicioznih mladih ljudi, željnih znanja i učenja.

Podsetimo, na republičkom nivou takmičenja Nacionalne geografske olimpijade održanom 15. maja, Nađa je postigla izuzetan uspeh i osvojila prvo mesto i na taj način izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

Nađa Vesić
foto: Privatna arhiva

Završila je sedmi razred Osnovne škole „Ruđer Bošković“ i kako kažu, "„Ovo je istorijski uspeh i neizmerno smo srećni i ponosni što je Nađa Vesić naš đak. Sve čestitke za profesora geografije Milenka Miljića i našu zlatnu Nađu“, naglasili su iz škole.

Upravo je ona bila razlog otvaranja TikTok naloga Gorana Vesića, koji je obećao svojoj bratanici Nađi da će otvoriti nalog na ovoj društvenoj mreži ukoliko ona postane prvak Evrope.

"Pošto je Nađa prvak Evrope u geografiji ja od danas otvaram svoj TikTok nalog", rekao je Vesić.

Kontaktirali smo Nađu kako bismo saznali kako je izgledala sama priprema za takmičenje, koliko joj je vremena trebalo da se spremi, šta od nje možemo očekivati u budućem periodu, ali nas je zanimalo i šta ova ambiciozna devojlica voli da radi kad ima slobodnog vremena.

Kako ističe, priprema za takmičenje joj je bila jako važna jer je želela da da svoj maksimum.

"Svakoga dana sam, prosečno, učila dva sata geografiju. Pored toga imala sam i druge obaveze u školi, kao i treninge i svoje slobodno vreme, tako da mi je dan bio potpuno ispunjen. Prvo sam radila zadatke sa prošlogodišnjih testova, dok sam potom učila teoriju. Puno mi je pomogla knjiga “Geography – Integrated Approach” koju mi je obezbedio moj nastavnik geografije Milinko Miljić. Pored rada kod kuće, zahvalna sam i nastavnicima iz moje škole “Ruđer Bošković” koji su imali razumevanje za moje pripreme i dozvoljavali su mi da se pripremam na njihovim časovima, kada je to bilo moguće" ispričala nam je mlada nada.

Kako kaže, najveći izazov bio joj je pamćenje svih pojmova iz geografije.

Prošla sam kroz četiri nivoa takmičenja i svaki je bio sve teži, što znači da je bilo potrebno naučiti još više za svaki naredni nivo. Isto tako, u kategoriji juniora su se takmičila deca od 12 do 15 godina. Ja sam bila jedna od najmlađih u toj kategoriji i to je bio dodatni izazov, jer sam se takmičila sa učenicima iz srednjih škola."

Nađa Vesić
foto: Privatna arhiva

Kako smo saznali, takmičenje je trajalo četiri dana. Prvog je održana ceremonija otvaranja i predstavljanje učenika iz svih zemalja učesnica. Sledećeg dana su održana prva dva testa, praktičan rad i multimedijalni test.

Nađa nam je ispričala da je prvi test bio praktičan rad i on je trajao 45 minuta.

"Na praktičnom radu nije bilo puno teorije, već zadataka u vezi tumačenja mapa i pravljenja SWOT analize u vezi sa jednim fenomenom ili mestom. Kada se praktičan rad završio, prešli smo na multimedijalni test koji je trajao 20 minuta, a za to vreme je trebalo dati odgovore na 40 pitanja, što znači da je bilo svega 30 sekundi po pitanju. Trebalo je odlično da poznajem teoriju kako bih uspešno odgovorila na sva pitanja. Trećeg dana takmičenja održan je pisani test. Ovaj test je trajao 90 minuta i bio je znatno teži od testova u prethodnom danu. Test je bio težak, ali i moj omiljeni zato što je, umesto samo znanja teorije, zahtevao i puno razmišljanja i logičkog rasuđivanja."

Navodi da je poslednjeg dana takmičenja održana ceremonija dodele nagrada, gde je i saznala da je osvojila zlatnu medalju.

Zanimalo nas je i šta Nađa izdvaja kao najveću lepotu geografije kao nauke i otkud uopšte ta ljubav prema njoj.

Geografija je jedna jako zanimljiva nauka. U okviru nje, mogu puno da naučim, ne samo o prirodi, već i o različitim kulturama, jezicima i državama. Isto tako, ona ne podrazumeva samo učenje teorije napamet, već i razumevanje i logičko i kritičko razmišljanje, što je meni značajno."

Iako ima svega 13 godina i mnogo je proputovala sa roditeljima, mnogo je mesta koje tek želi da poseti i izuči. Želja joj je da ode na Kubu, ali i da vidi vulkane Islanda, prostranstva Rusije, a htela bi i da se upozna sa kulturom Južne Koreje.

Nađa Vesić
foto: Privatna arhiva

Već na prvi pogled vidi se da je Nađa mnogo pametna i svestrana devojčica te ističe kako je osim geografije zanimaju i mnoge druge oblasti, poput srpskog jezika, fizike i hemije. Međutim, ističe kako će tek kad poraste moći da proceni u kom smeru bi volela da se profiliše. Ono što sigurno zna je da bi volela da studira na Harvardu.

Pošto smo sigurni da ima pregršt obaveza, a manjak slobodnog vremena, nismo mogli a da je ne pitamo kako provodi to vreme, kad ga ima.

U svoje slobodno vreme, volim da čitam, pišem priče i učim jezike. Pored srpskog i engleskog, učim i nemački i španski. Isto tako, bavim se sportskim aktivnostima. Treniram badminton i tekvondo, a uvek imam vremena da se vidim sa svojim drugaricama. Iako sve ovo izgleda kao previše aktivnosti, ako dobro organizujete svoje vreme, sve možete da stignete, poručila je Nađa.

Nađa Vesić
foto: Privatna arhiva

Ove godine je napisala i svoj prvi naučni rad iz fizike i sa njim je učestvovala na Republičkoj smotri za mlade talente. Uskoro je očekuje i učešće na prvom međunarodnom kongresu između 10. i 12. jula.

Nakon toga ću se dobro odmoriti, a od septembra, kada krećem u osmi razred, moram da odlučim u koju ću gimnaziju da se upišem, da se spremim za malu maturu i da izaberem na koja ću takmičenja ići. Mada jedna stvar je sigurna, nastaviću da vredno radim i učim, jer mislim da je to jedini put do uspeha, zaključila je Nađa za sam kraj našeg razgovora.

Nas je Nađa Vesić zaista prijatno iznenadila i oduševila. Srbija definitivno ima mnogo mladih i pametnih ljudi, a mi našoj sagovornici možemo samo da poželimo sreću u svim budućim poduhvatima i da se naredni put opet sretnemo sa pričama o ostvarenim uspesima. A i da saberemo utiske sa svih putovanja koja očekuju ovu mladu naučnicu.

Nađa Vesić
foto: Privatna arhiva

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.