APEL LEKARA ZBOG NAJAVLJENIH 40 C: Visoke temperature OPASNE po život, SAVETI kako da izbegnete TOPLOTNI UDAR!
Izbegavajte sunce od 10 sati do 5 popodne, Foto: EPA/JULIO MUNOZ

tropska vrelina

APEL LEKARA ZBOG NAJAVLJENIH 40 C: Visoke temperature OPASNE po život, SAVETI kako da izbegnete TOPLOTNI UDAR!

Osim radnika na gradilištima i poljoprivrednika, ugroženi su i oni u čijim je radnim prostorijama visoka temperatura, poput pekara, kuvara, ali i vozači čija vozila nemaju klima-uređaje.

Objavljeno:

Posebno su osetljive osobe koje imaju kardiovaskularne probleme, dijabetes, pacijenti s neurološkim poremećajima.

Talas visokih temperatura koji za ovu nedelju najavljuju meteorolozi ozbiljna je pretnja po zdravlje ljudi, pa lekari apeluju na građane da se ne izlažu dugo i bespotrebno suncu kako bi se zaštitili od sunčanice i toplotnog udara.

Zbog prognoze koja do kraja nedelje predviđa da će temperatura vazduha dostići 40. podeljak na Celzijusovoj skali, reagovalo je i Ministarstvo za rad preporukom da se poslovi na otvorenom prilagode vremenskim uslovima. U saopštenju koje su uputili poslodavcima podsećaju na preporuku vlade da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih suncu kada su temperature iznad 36 stepeni.

– Obaveza poslodavca jeste da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini proceni rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih, što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama – dodaju u saopštenju.

Osim radnika na gradilištima i poljoprivrednika, ugroženi su i oni u čijim je radnim prostorijama visoka temperatura, poput pekara, kuvara, ali i vozači čija vozila nemaju klima-uređaje. Na tropsku vrelinu s kojom se suočavamo narednih dana posebno su osetljive osobe koje imaju kardiovaskularne probleme, dijabetes, pacijenti s neurološkim poremećajima, objašnjava za „Politiku” dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije u beogradskom Domu zdravlja „Milutin Ivković”.

– Kako bi se zaštitili od sunčanica ili toplotnog udara najbolja je preventiva, odnosno izbegavati izlaganje suncu od 10 sati do 17 časova po podne. Ukoliko to nije moguće, saveti su da se napolje ne izlazi bez zaštitne kreme visokog faktora, platnene odeće svetlih boja, šešira, flašice vode i nikako bez uredno konzumiranih obroka – kaže dr Aneta Jovanović i dodaje da su ugroženi i pripadnici trećeg doba, ali i bebe, jer kod njih termoregulacioni sistem nije potpuno razvijen.

Ono što važi za odrasle, važi i za decu, pa iako su od danas na raspustu, izlaganje suncu trebalo bi ograničiti do 10 ujutru i povratak na igrališta i u parkove planirati kasno po podne. Naša sagovornica naglašava da u ovakvim vremenskim uslovima rešenje nije ni hladovina, kao i da se sunčanica može dobiti i na planini uprkos prividnom osećaju niže temperature koju stvara pirkanje vetra.

– Delove dana kada je sunce najjače treba provoditi u rashlađenim prostorijama, a ako u njima nema klime, onda ih treba zamračiti. Kada je reč o sunčanici, lekari razlikuju ranu reakciju kada dolazi do vrtoglavice, mučnine i povraćanja. U toj situaciji osoba treba da se skloni u rashlađenu prostoriju, osveži mlakom vodom koju neće brisati peškirom, već će ostaviti da je kože upije. Ukoliko se pojavi temperatura, treba je obarati analgeticima poput paracetamola i brufena. Kasna reakcija se javlja nekoliko sati posle izloženosti suncu. Tada je simptome sunčanice teže prepoznati, pa mnogi prvo pomisle da je po sredi stomačni virus. Ali u ambulanti u razgovoru s pacijentom zaključimo da je ipak reč o sunčanica. Ona prolazi za 24 do 48 sati – ističe Aneta Jovanović.

Ona podseća da su preporuke struke da se u vreme velikih vrućina piju dva i po do tri litra vode dnevno.

Za razliku od sunčanice, toplotni udar nastaje naglo, a kao posledica visoke telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Njegovi simptomi su visoka temperatura, opšta slabost, suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje… Gubitak svesti može biti prvi znak toplotnog udara. Ovo zdravstveno stanje zahteva stručnu pomoć, a dok se ona ne pojavi, koraci su isti kao kod sunčanice – sklanjanje sa sunca ili iz tople prostorije, rashlađivanje mlakom vodom, uzimanje tečnosti.

Bonus video:

00:21

ODBRANA LIČNIM ALARMOM

(Espreso/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.