BIBER SPREJ, ELEKTROŠOKER ILI LIČNI ALARM? Novinarke Espresa proverile šta vas najbolje štiti od MANIJAKA (VIDEO)
Foto: Profimedia, Espreso.co.rs

istražujeMO

BIBER SPREJ, ELEKTROŠOKER ILI LIČNI ALARM? Novinarke Espresa proverile šta vas najbolje štiti od MANIJAKA (VIDEO)

Biber sprejevi su najdelotvorniji sprej za samoodbranu na prirodnoj bazi, tu je i elektrošoker, ali i lični alarm

Objavljeno: 13:19h

Da li je dozvoljeno posedovanje i nošenje sredstava za samoodbranu u vidu mini sprejeva suzavca i mini elektrošokova, pitanje je koje građani Srbije najčešće postavljaju kada se nađu u neprijatnoj situaciji ili žele da je preduprede i zaštite se od potencijalnih napadača.

Portal Espreso istraživao je na koji način možemo sve da se odbranimo od napadača na ulicama, u zgradama, garažama i drugim objektima gde se najčešće možemo naći u ulozi žrtve, a da za to ne odemo u zatvor i krivično odgovaramo.

Odbrana ličnim alarmom
Odbrana ličnim alarmom foto: Espreso.co.rs

Na sajtu Ministrastva unutrašnjih poslova pronašli smo podatak da je gasni sprejevi, kao i uređaji za izazivanje elektrošokova shodno Zakonu o oružju i municiji spadaju u kategoriju D i predstavljaju oružje za ličnu bezbednost i u tu svrhu se mogu upotrebiti.

"Članom 26. Zakona o oružju i municiji punoletna lica mogu nositi gasne sprejeve i uređaje za izazivanje elektrošokera. Istim članom propisano je da maloletna lica starija od 16 godina mogu nositi gasni sprej", stoji u saopštenju MUP-a.

Elektrošoker
Elektrošokerfoto: Espreso.co.rs

S druge strane proverili smo i šta se to kod nas najčešće kupuje za samoodbranu i otkrili da pre svega žene najviše uzimaju biber sprej, lični alarm i elektrošoker, ali i teleskopsku palicu na razvlačenje, koja je takođe na lisiti legalnih sredstava za saoodbranu.

"Među njima najprodavaniji sa naše tačke su biber sprejevi. Dozvoljeni su licima sa 16 i preko godina, dok elektrošoker i palica sa 18. Nažalost, sve se više i više kupuju ovakve stvari, jer narod u ovo vreme ne može sigurno da šeta ulicama. (ženska populacija pogotovo)", rekli su nam iz Militaryshop-a.

Biber sprejevi su najdelotvorniji sprej za samoodbranu na prirodnoj bazi. Sadrže ekstrat iz ljute paprike. Izaziva iritaciju očiju – pečenje, svrab, suze, pa i privremeno slepilo, kao i iritaciju kože i sluznice nosa. U principu deluje dok se ne umije osoba koja je naprskana biber sprejem.

Upotreba biber spreja
Upotreba biber sprejafoto: Espreso.co.rs

"Prednost biber sprejeva je što se mogu prskati pod različitim uglovima, veoma su precizni, smanjen efekat vetra, tj. da se pod uticajem vetra sadržaj vama vrati u lice i mogu se koristiti i u zatvorenim prostorijama, bez kontaminacije ostatka prostorije. Postoje sprejevi sa dometom od 3, 4 do čak 6m", rekli su nam iz šopa.

Što se tiče elektrošokera oni ne mogu da fizički ili psihički teže povrede napadača, već će izazvati bolove i grčenje mišića što je sasvim dovoljno da onesposobi napadača bilo da je reč o agresivnom čoveku ili životinji.

Ekipa Espresa na svojoj koži proverila je kako deluju sredstva za samoodbranu i na koji način se koriste. Podelili smo se u dve grupe, jednu su činili nasilnici, drugu žrtve, pogledajte naša iskustva, pa sami procenite koje sredstvo je najkorisnije za samoodbranu.

ODBRANA ELEKTROŠOKEROM

NASILNIK: Nosio sam prilično debeo kaput, i on me je u velikoj meri zaštitio od efekta elektrošokera. Sam zvuk je prilično uznemirujući, ali sam strujni udar i nije nešto strašan, tako da pretpostavljam da neko ko ima nameru da učini zločin neće biti preterano ometen od strane ove spravice. Koleginica je više puta probala da me "šokira", ali uspelo joj je tek iz petog puta, kad je snažnije pritisla šoker na kaput i uspela da sprovede "struju" u moju ruku.

ŽRTVA: Elektrošoker u situaciji kada vam nasilnik prilazi sa leđa, a vi treba da reagujete u sekundi nije toliko praktičan, da je manji možda bi i mogao da posluži svrsi. Međutim, kada sam ga izvukla iz ranca i kada je ispustio nadrealan zvuk, bukvalno su se svi u hodniku uplašili. Mislim da će pre zvuk uređaja oterati manijaka nego sam uređaj. Morala sam baš da prislonim uz rame napadača kako bi ga iole "šokirala", dakle, ako se odlučite za ovaj vid samoodbrane moraćete da elektrošoker prislonite ili direktno na kožožu napadača, ako je to moguće ili da jako prislonite uz njegovu garderobu.

00:28

ODBRANA ELEKTROŠOKEROM

ODBRANA LIČNIM ALARMOM

NASILNIK: Nisam se susreo za odbrambenom spravom alarm do sada, zeleo sam da iskusim da li ima efekta na manijake. Koleginica je šetala ulicom ja sam prišao sa leđa, aktivirala je alarm koji je imao uznemirujući zvuk i koji je dopirao daleko. Sam zvuk ne bi odbio napad, ali bi sigurno prizvao u pomoć. Jedina mana što alarm kada se ispusti iz ruku prestane da pišti, a kada neko jače građe napadne devojku teško da će ona biti svesna u tom trenutku da ga drži čvrsto u ruci.

ŽRTVA: Lični alarm sam zakačila za pantalone. Koristan je, ali isključivo ako ima dosta ljudi u blizini, ako ste na nekom manje prometnom mestu, ipak preporučujem neki drugi vid samoodbrane. Nikako ne smete bacati alarm na pod jer se tada ugasi, već kada ga aktivirate držite ga u ruci.

00:21

ODBRANA LIČNIM ALARMOM

BIBER-SPREJ ZA SAMOODBRANU

NASILNIK: Tašna u ruci koleginice bi bila lak plen da je bila sama. Ali, dok sam se sa njom otimao oko iste, druga je upotrebila biber-sprej i stvari su se promenile. Ipak, isprva me nije onesposobio potpuno i mogao sam da pobegnem sa tašnom - da se nismo nalazili nasred punog parka, usred dana. Fantomka mi je zaštitila nos i usta, ali ne i oči koje su sve više peckale tokom narednih par minuta, čak i kad sam skinuo fantomku. Da je koleginica bila malo bliže i sa manje razdaljine rasprskala sprej u moje oči, mislim da ne bih daleko stigao, čak iako bih mogao da potrčim, zato mislim da biber-sprej može da zaustavi napadača, ali samo ako žrtva stigne da ga (pravilno) upotrebi, što je teško ako je sama.

ŽRTVA: Biber sprej je odlična stvar i treba ga uvek imati pri ruci. Nakon ove nemile situacije, moj savet je da ga držite u džepu od jakne ili pantalona jer ćete brže moći da ga nađete. Ja sam imala tu sreću da mi je bio odmah na vrhu u torbici, ali pošto su žene poznate po tome da sve i svašta drže u torbi, mislim da je džep ipak bolje rešenje. Brzina je u ovakvim situacijama ključna. Što se tiče samog uputstva za korišćenje biber spreja, jednostavno je. Podigne se mali poklopac na vrhu, pritisnete i to je to. Imajte ga kod sebe uvek, pogotovo noću i pogotovo u nekim mračnim i pustim ulicama a ja se nadam da nikada nećete morati da ga upotrebite!

00:25

BIBER-SPREJ ZA SAMOODBRANU

(Ekipa Espresa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.