DR GORAN BELOJEVIĆ UPOZORAVA: Korona virus se može preneti i ovim putem, SVUDA SU OKO NAS!
Dr Goran Belojević, Foto: Printscreen

ALARMANTNO

DR GORAN BELOJEVIĆ UPOZORAVA: Korona virus se može preneti i ovim putem, SVUDA SU OKO NAS!

Uprkos tome što je prisutan više od godinu dana, koronavirus je, kako kaže dr Belojević, još uvek neistražen pojam

Objavljeno:

Iako se isprva mislilo da se kovid-19 prenosi isključivo vazduhom ili kapljičnim putem, šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju na Medicinskom fakultetu u Beogradu prof. dr Goran Belojević tvrdi da koronavirus šire komarci i muve, kako među ljudima, tako i među životinjama.

‒ Apsolutno sam uveren u to da koronavirus i te kako mogu prenositi i komarci. Te male krvopije svojim ujedom šire virus ne samo na čoveka nego i na druge životinje koje napadaju. Pored komaraca, muve su takođe prenosioci ove zaraze, a njih ima najviše na selima gde se gaji stoka. Zato farmeri i stočari moraju biti na oprezu – upozorava dr Belojević.

Prema rečima našeg sagovornika, koronavirus ulazi u ljudski organizam na razne načine, ostavljajući za sobom dugoročne posledice. ‒ Postkovid pacijenti i nekoliko meseci nakon preležanog virusa imaju lakše i teže simptome. To je samo dokaz da se virus lako menja, daje vrlo različitu kliničku sliku i otporan je na sve moguće terapije. Zato i govorim da je to genetska manipulacija – tvrdi profesor na Medicinskom fakultetu.

OPASNOST I OD KRPELJA I GOLUBOVA

Uprkos tome što je prisutan više od godinu dana, koronavirus je, kako kaže dr Belojević, još uvek neistražen pojam.

‒ Epidemiolozi i virusolozi misle da znaju sve o njemu, međutim, nije tako. Koronavirus je veštački virus koji brzo i lako može da se prenese sa komarca na komarca, sa komarca na drugu životinju i sa komarca na čoveka. Iako se isprva mislilo da se virus prenosi isključivo vazduhom, ipak nije tako. To samo govori koliko je virus rasprostranjen i nepoznat. Nismo svesni sa čime smo se susreli. Pored komaraca, vreba opasnost i od krpelja i golubova kao najvećih prenosioca svih zaraza – kaže šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju.

NOVI TALAS OD SEPTEMBRA

Iako je broj zaraženih u Srbiji pao ispod dvesta, dr Belojević ističe da se novi talas koronavirusa očekuje na jesen, kako zbog polaska đaka u škole, tako i zbog komaraca koji će celo leto širiti zarazu. ‒ Počelo je zaprašivanje, međutim, to nije dovoljno da se spreči najezda komaraca. Oni su očekivani u ovo doba godine, samo što su sada opasniji jer ubodom mogu ostaviti i koronavirus za sobom – navodi dr Belojević.

NEMA POTVRĐENIH SLUČAJEVA

Prof. dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, koji se bavi virusima karakterističnim za insekte, kaže za Objektiv da još uvek nema slučajeva da su komarci sejači koronavirusa.

‒ Komarci imaju specifične viruse u sebi. Sezona komaraca kasni, tako da još uvek nemamo podataka o tome. Što se tiče virusa Zapadnog Nila, on svakako postoji na našoj teritoriji. Kad se jednom pojavi, stalno je prisutan i nema šanse da nestane. Ptice prenose komarcima, a oni drugim životinjama i ljudima – objašnjava dr Aleksić.

Iako se retko umire od virusa Zapadnog Nila, dr Aleksić navodi da ovo oboljenje može i te kako biti opasno, a posebno za starije osobe i hronične bolesnike.

‒ Oko 80 odsto osoba i ne zna da ga je ubo zaraženi komarac jer se kod samo pet odsto razvijaju simptomi. Preko trista vrsta ptica prenose virus na komarce, od vrana, svraka, labudova, do roda i raznih čavki. U skorijem periodu planiramo analizu antitela na virus Zapadnog Nila, pa ćemo imati uvid u broj zaraženih građana. Što se tiče Zika groznice, nju prenose komarci koji nisu aktivni kod nas. Ali to ne znači da se neće pojaviti kad-tad sa promenom klime – zaključuje naš sagovornik.

Do zaključenja ovog broja ostali smo uskraćeni za odgovor Uprave grada Beograda na pitanje zašto u glavnom gradu vlada najezda komaraca.

Bonus video:

04:30

ESPRESO INTERVJU: Ivana Stamenković Sindi

(Espreso/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.