ZORANA MIHAJLOVIĆ IMA VAŽNU NAJAVU ZA CELU DRŽAVU: Veliki rezultati će se videti već sledeće sezone
Zorana Mihajlović u Usijanju, Foto: Kurir TV

MINISTARKA U USIJANJU

ZORANA MIHAJLOVIĆ IMA VAŽNU NAJAVU ZA CELU DRŽAVU: Veliki rezultati će se videti već sledeće sezone

Ona je dodala da će država subvencionisati i ugradnju solarnih panela

Objavljeno: 09:02h

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da će Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, omogućiti domaćinstvima da smanje potrošnju i troškove električne energije, ali i doprineti zdravijoj životnoj sredini i povećanju učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora.

- Procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela je novim zakonom pojednostavljena, sve se završava u četiri koraka. Nakon izrade projekta, lokalna samouprava daje odobrenje, jer nije više potrebna građevinska dozvola. Posle instaliranja sistema, potpisuje se ugovor sa lokalnom distribucijom koji će takođe biti jednostavan, tipski - objašnjava Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će država subvencionisati i ugradnju solarnih panela, a kada je reč o zameni stolarije i izolaciji, kaže da očekuje da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu.

- Trošimo u našim domaćinstvima 40 odsto više energije nego što troše prosečna domaćinstva u EU. Zamenom stolarije i izolacijom ćemo uštedeti, trošiti manje energije. Podsećam da će država i lokalna samouprava učestvovati sa 50 odsto ukupnih troškova. U avgustu očekujemo prve ugovore sa građanima i videće se rezultati već sledeće grejne sezone - rekla je Mihajlovićeva za TV Kurir.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.