DJ SATORI ZA ESPRESO: Srpska muzika je najbolja na SVETU, ostvariće mi se želja da nastupam OVDE!
"Kroz muziku, publici predstavljam svoj kosmopolitski doživljaj sveta", Foto: Emilija Jovanović

exit

DJ SATORI ZA ESPRESO: Srpska muzika je najbolja na SVETU, ostvariće mi se želja da nastupam OVDE!

U susret EXIT festivalu, koji se u julu ove godine održava na Petrovaradinskoj tvrđavi, imali smo prilike da porazgovaramo sa jednim on muzičara koji će nastupati na ovogodišnjoj sceni.

Objavljeno:

Radi se o Đorđu Petrović, poznatijem kao DJ Satori, holandskom umetniku srpskog porekla. Pitali smo ga da nam objasni svoj pravac u muzici, a ono što nas je najviše zanimalo jeste koliko je upoznat sa našom kulturom, muzikom i da li su srpski koreni uticali na njegovo stvaralaštvo.

DJ Sartori
foto: Emilija Jovanović

- Kao što znate, moj otac je iz Niša, majka iz Južne Afrike, a ja sam odrastao u Holandiji. Samim tim, jedini način na koji bih mogao da objasnim svoj pravac jeste sinhronizacija svega ovoga, kombinacija iz čega je nastalo nešto novo. U mojim edicijama ima dosta tribalnog zvuka, srpskog tradicionalnog, i elektronike koja je tipična za Holandiju. Nazvao bih to eksperimentalnom muzikom, to ne mogu da objasnim, to može da se doživi.

U tom stilu, pitali smo ga šta misli o srpskoj i generalno muzici sa ovih prostora, kao i on popularnoj mejnstrim muzici koja dolazi sa Zapada.

- Srpska muzika je jedna od najboljih na svetu. I mislim na tradicionalnu, srpsku muziku. Ona narodna, tako je bogata. Ako pratite istoriju i poreklu, to je mešavina i grčke, i turske i italijanske muzike. To mi jeste inspiracija. Ne pratim popularnu muziku, pa ne mogu mnogo o tome da pričam. Svaka mejnstrim muzika je, generalno, sranje.

DJ Sartori
foto: Emilija Jovanović

Satori broji nastupe po celom svetu, poput Južne i Severne Amerike i Evrope. Zanimalo nas je koji od svih nastupa mu je najviše ostao u sećanju, kao i gde bi voleo gostuje.

- Najbolji nastup je onaj koji traje duže nego planirano. Ako bih izdvojio, to je Istanbul. Bili smo u podzemnim, drevnim pećinama, trebalo je da nastupam od 1 do 3 posle ponoći, ja sam ostao do 6 ujutru. Ali, od svih mesta, voleo bih da idem u Niš. Tamo nisam pravio žurku, mislim da je Niška banja idealno mesto.

Kako smo saznali, ovaj muzičar često improvizuje tokom nastupa.

- To je energija između mene i ljudi oko mene. I mesta, i svega. Ja osetim što oni osete i vraćam nazad muzikom, tako komuniciramo. Takvi momenti su trans i ekstazi. U zavisnosti gde se nalazim, tako i gradim muziku u momentu. recimo, to vam je kao kada dekorišete kuću, pa uzimate nameštaj iz raznih delova sveta. "To bi bila veoma lepa kuća", zaključili smo.

- Da, tako bih nekako opisao svoju improvizaciju - slikovito je objasnio Satori.

DJ Sartori
foto: Emilija Jovanović

Na pitanje vezano za koronu, i to koliko je cela ova pandemija uticala na njegov rad, odgovorio je "vrlo pozitivno".

- Svo to vreme mi je pomoglo da budem još kreativniji, sedeo sam kući i snimao. Nije bilo pakovanja kofera, letenja, cimanja oko papira i viza za određene zemlje. Često sam bežao na Ibicu gde sam imao pravu atmosferu za snimanje, pa čak i u Beograd, kada je bilo sve zatvoreno. Tek sada kreće sve na staro, evo večeras letim u Meksiko.

Otkrio nam je da su sve numere vezane za koronu, ali ne tematski nego inspirativno. "Ako je sve stvoreno u periodu pandemije, naravno da ima veze sa pandemijom. Ali, ne apokaliptično, već kao izvor ideja", dodao je.

Podsetili smo ga da je jednom prilikom rekao kako, doslovno, želi da njegova publika čuje ono što on čuje, pa snimi svoj zvuk interpretacije u mikrofon i pusti publici.

- Tako transferujem svoj doživljaj. Takođe, koristim snimak zvukova oko sebe - na ulicama Meksika, plaže na Ibici, zvuk uličnog gitariste u Beogradu.

DJ Sartori
foto: Emilija Jovanović

Time je i odgovorio na pitanje o poruci koju želi da prenese kroz medijum koji je izabrao, što je eksperimentalna/elektronska muzika.

- Počeo sam kao DJ, puštao muziku. To mi nije donosilo nikakvo zadovoljstvo, potrebno je da iskomuniciram sa publikom na svoj način. A to je koktel sa sastojcima iz raznih delova sveta. Kroz muziku, publici želim da predstavim svoj kosmopolitski doživljaj sveta. Inače, trenutno radim na albumu koji će se zvati "Vinča", i povezan je sa lokalitetom Vinča u Srbiji. Pravim ga u saradnji sa Exitom i uzbuđen sam jer će predstavljati klasike Balkana u elektronskim aranžmanima.

Na kraju smo se osvrnuli na noćni provod u našoj prestonici, i na njegove buduće nastupe van Exit festivala.

- Rado bih išao na splav. Planiram da češće dolazim u Srbiju, u cilju nastupa. Definitivno, to će biti Niš. Vidimo se na Exitu, nastupam u subotu, 10. jula.

Srdačno nas je pozvao, a mi smo se zahvalili na čašici razgovora, odnosno, za njega po redu drugom "espreso shot-u".

(Espreso/Zorica Pantelić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.