KLJUČNA IZJAVA ZORANE MIHAJLOVIĆ: Poznato je kakva će biti sudbina projekta JADAR!
Zorana Mihajlović u Usijanju, Foto: Kurir TV

POTPREDSEDNICA VLADE

KLJUČNA IZJAVA ZORANE MIHAJLOVIĆ: Poznato je kakva će biti sudbina projekta JADAR!

Mihajlovićeva je istakla da je jadarit razvojna šansa, jer otvara mogućnost da imamo čitav lanac proizvodnje litijuma, litijumskih baterija i fabrike električnih vozila

Objavljeno: 08:48h

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da će o projektu "Jadar" građanke i građani dati poslednju reč na referendumu i to nakon što u potpunosti budu upoznati sa svim činjenicama i rezultatima studija.

Ona je rekla da je namera pojedinaca, koji se koriste lažima u vezi sa ovim projektom, da unesu pometnju i šire paniku u javnosti i time sebi omoguće ulazak na političku scenu.

"Svakako će na referendumu građani dati poslednju reč, ali oni moraju da znaju sve podatke. Poslednjih meseci slušamo poluistine i laži koje dolaze sa mnogih strana. Država je odgovorna, bićemo potpuno jasni i pokazaćemo sve činjenice. Još ne znamo kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena", rekla je Mihajlovićeva za TV Kurir.

A priče o tome da će Mačva biti potopljena, da će Sava nositi otpad do Beograda nisu samo političke, to je i širenje panike. Razumem istinske borce za prirodu, kao i ljude koji ovu temu nameću kako bi dobili na političkom značaju, ali nije dobro da se političari služe neistinama, obmanjuju javnost i šire paniku, kaže ona.

Mihajlovićeva je istakla, navodi se u saopštenju, da je jadarit razvojna šansa, jer otvara mogućnost da imamo čitav lanac proizvodnje litijuma, litijumskih baterija i fabrike električnih vozila.

"To je šansa da imamo u toj oblasti prosečne plate između 5.000 i 12.000 evra. Sve će biti javno objavl"jeno, a prema onome što do sada znamo je da će, ako se zato budemo odlučili, to biti rudnik sa podzemnom eksploatacijom, koristiće se nove tehnologije i veći deo će biti digitalizovan. Ipak, da li će projekat Jadar zaživeti zavisiće od volje građanki i građana, ali je sigurno da će sve regulative, ne samo domaće, već i evropske u pogledu zaštite životne sredine morati da se poštuju", kazala je Mihajlovićeva.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.