VEKOVIMA SU BILI MESTO OKUPLJANJA: Sada su ostala samo 2 ovakva HRASTA
Hrast, Foto: Profimedia

Svetski dan zaštite životne sredine

VEKOVIMA SU BILI MESTO OKUPLJANJA: Sada su ostala samo 2 ovakva HRASTA

Hrast se vratio u fokus vlasotinačke javnosti nakon nedavnog obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine

Objavljeno:

Zbog jučerašnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine, ovaj hrast je ponovo u fokusu vlasotinačke javnosti.

Selo Kruševica kod Vlasotinca imala je četiri stara hrasta, od kojih su opstala samo dva. Jedan od njih je u postupku da se proglasi zaštićenim dobrom, odnosno spomenikom prirode, a reč je o sladunu starom 450 godina. Ovaj hrast je visok 23 metra, a njegov obim debla pri prsnoj visini je 5,1 metar.

Hrast se vratio u fokus vlasotinačke javnosti nakon nedavnog obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine.

Ovaj hrast je ponovo u fokusu vlasotinačke javnosti, posebno zbog nedavnog Svetskog dana zaštite životne sredine.

Gradska većnica Žaklina Stefanović, zadužena za zaštitu životne sredine, priča da su na području Kruševice postojala četiri hrasta u obliku krsta, na četiri brda i da su kroz vekove bila mesta okupljanja. Veruje se da svi posađeni u isto vreme.

- U jedan od četiri hrasta udario je grom i on se osušio. A drugi je, pošto je bio na privatnom posedu, zapaljen, a u vezi sa posledicama spaljivanja tog starog hrasta postoji niz legendi. Pretpostavlja se da su dva preostala, od kojih je jedan daleko veći, stara 4,5 vekova. Studija o ovom većem hrastu je izrađena, ali namera nam je da ubrzamo postupak jer on još nije, sa pripadajućom celinom, na sajtu nadležnog ministarstva proglašen za spomenik prirode - objašnjava sagovornica portala "JuGmedia".

Na njenu inicijativu, učenici OŠ "Karađorđe Petrović" iz Kruševice posetili su treći hrast hrast približne starosti i veličine kao onaj stari hrast u Kruševici. Oni su upoznati sa značajem hrasta u srpskoj tradiciji, etnologiji i mitologiji.

- Kad sačuvamo jedan hrast šaljemo poruku da treba da čuvamo šumu, odnosno ekosistem u celini - dodaje Stefanovićeva..

Povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, učenici i predstavnici lokalne samouprave opštine Vlasotince počistili su smeće sa staze duge dva kilometra, od škole do hrasta.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine u Giginoj kući priređena je izložba radova na temu ekologije koju su pripremili učenici OŠ "Siniša Janić" i Gljivarskog društva Rujnica. Akcijama se pridružila i Turistička organizacija opštine Vlasotince.

Istovremeno, JKP Komunalac počelo je sa pripremom terena za pošumljavanje na lokaciji Maričkino. Tu će na jesen biti zasađene autohtone vrste drveća u cilju očuvanja biodiverziteta. Ove godine, 5.jun označiće i početak dekade obnove ekosistema u svetu.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media