Digla se galama oko uloge Nataše Bekvalac, a malo ko zna istinu o tragičnoj srpskoj kraljici koju igra!
Foto: Wikipedia, Instagram/Bekvalceva

optužena Lažno?

Digla se galama oko uloge Nataše Bekvalac, a malo ko zna istinu o tragičnoj srpskoj kraljici koju igra!

Ako istoriju pišu pobednici, o Dragi Mašin, koja je poražena, definitivno nisu pisali lepo
Objavljeno: 09:37h

Sve vreme su je optuživali da je ruski špijun, a nije joj oprostila ni kraljica Natalija, Aleksandrova majka, jer je smatrala da pored nje ona gubi svoj uticaj na sina i vladanje Srbijom. Ta ista, Natalija, i dovela je Dragu na dvor, fascinirana njenim znanjem i manirima.

Malo ko zna da je Draga bila ogroman pokrovitelj umetnosti i književnosti, pa je Jovanu Skerliću plaćala studije u Ženevi, finansirala je list Neven, koji je vodio Jovan Jovanović Zmaj, dovela Nušića na čelo Narodnog pozorišta, i pomagala je dečjem sirotištu, dok je brojne književnike stipendirala i pomagala.

Posebno se govorilo i raspravljalo oko njene trudnoće. Naime, mnogi su smatrali da ona laže kralja da je trudna, iako je jedan bečki doktor to potvrdio. Konzilijum lekara je u maju 1901. odbacio njene tvrdnje o trudnoći, a kralj je bio besan, verujući da su oni i izazvali pobačaj.

Uoči Drugog svetskog rata su obelodanjeni dokumenti koji pokazuju da je kralj Aleksandar početkom 1903. naredio da se u junu te godine kraljica Draga deportuje iz Srbije, uz zabranu povratka. To potvrđuju i memoari jednog od vođa oficirske zavere Antonija Antića, koji svedoči da su organizatori požurili da izvedu atentat, čim su saznali da će Draga biti proterana. Po njegovim rečima, zavernici su zaključili da u tom slučaju prevrat ne bi imao opravdanja, jer se cela zavera temeljila na priči da je kralju Aleksandru od interesa države važnija strast prema jednoj "lakoj ženi". Posle okrutnog ubistva, Aleksandar je režimskom propagandom proglašen za ludaka, a Draga za kurvu.

Zgrožena Evropa je zbog krvavog prevrata proglasila Srbiju varvarskom zemljom i uvela joj sankcije. Zaverenici su posle ubistva, pored ostalog, ukrali i započete memoare kraljice Drage, koji su danas navodno kod kolekcionara u Francuskoj. Arhiva Obrenovića je nestala.

Zaverenici nisu bili u pravu?

Tokom austrougarske okupacije u Velikom ratu, bečki patolozi su otkopali ostatke Aleksandra i Drage, koji su samo dan posle atentata 1903. krišom sahranjeni u kriptu stare Crkve svetog Marka. Lekari su u saopštenju "pobili" nalaze obdukcije srpskih lekara, urađene pod nadzorom zaverenika. Po austrougarskom izveštaju, kralj Aleksandar nije imao abnormalnu lobanju, kako se tvrdilo u "zavereničkoj obdukciji", a propagiralo u srpskoj štampi i javnosti posle prevrata. Među Draginim kostima pronađeni su ostaci fetusa, što je dokaz da je bila trudna u noći kada je svirepo pogubljena sa mužem.

(Espreso.co.rs / izvor: Znamenite Srpkinje )

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.