OGLASILA SE SPC: "Sabor ne donosi odluke pod uticajem politike i medija"
SPC, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

SABOR SPC

OGLASILA SE SPC: "Sabor ne donosi odluke pod uticajem politike i medija"

Pritom, ističe se, arhijereji se vode isključivo brigom za spasenje i za dobro vernog naroda

Objavljeno:

Arhijereji, članovi Sabora bilo koje crkve, u ovom slučaju SPC, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja i pritisaka, već isključivo po svom rasuđivanju, saopštila je večeras Informativna služba SPC.

Pritom, ističe se, arhijereji se vode isključivo brigom za spasenje i za dobro vernog naroda.

"Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja", precizira se u saopštenju SPC.

Ovo objašnjenje je, navodi se, usledilo kao posledica medijske kampanje insturirane poslednjih nedelja od političkih krugova sa podruja koje je šire od onog koje, kako kažu, ''nazivamo srpskim zemljama''.

U toj kampanji je, ističu, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa verni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim telima i organima.

Odgovor na ova pitanja je jasan i jednostavan, ističu i dodaju da je zasnovan na kanonima Crkve i odredbama Ustava pomesne Srpske pravoslavne crkve.

Ukazuje se i da verni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomesne Crkve, u ovom slučaju SPC, zastupa i u ime tog vernog naroda u Saboru i van Sabora donosi odluke u krajnjoj instanci isklučivo nadležni eparhijski arhijerej.

Bonus video:

02:26

UDARILA GROBARKA NA ZVEZDAŠICU U CENTRU BEOGRADA PRED DERBI Imamo HAOS snimak - PAZITE SAMO ŠTA SU IMALE DA KAŽU!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.