SABOR SPC SE NASTAVLJA: Patrijarh Porfirije stigao u Hram Svetog Save!
Patrijarh Porfirije, Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

crkva

SABOR SPC SE NASTAVLJA: Patrijarh Porfirije stigao u Hram Svetog Save!

Tema sabora su, kako je ranije najavljeno, između ostalog i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Objavljeno:

U beogradskom Hramu Svetog Save danas se nastavlja redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora mitropolita zagrabačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha, februara ove godine.

Tema sabora su, kako je ranije najavljeno, između ostalog i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Stalna tema sabora je stanje na Kosovu i Metohiji i bezbednost stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini, a ovo zasedanje je održano dva dana pošto su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine, izostave iz kategorije "u opasnosti". Priština je tražila da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni i ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što joj do sada nije pošlo za rukom. Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i Crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Patrijarh Porfirije juče je prvi put služio liturgiju sa arhijerejima. Nakon liturgije on se obratio vernicima i istakao da je važno da se svi molimo za jedinstvo crkve.

Bonus video:

00:18

NASTAVLJA SE SABOR SPC: Patrijarh Porfirije stigao u Hram Svetog Save, oglasila se zvona

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.