DANAS SABOR SPC razmatra kadrovska pitanja! ČEKA SE I USTOLIČENJE Joanikija i Isihija
Sabor SPC, Foto: SPC

U HRAMU SVETOG SAVE

DANAS SABOR SPC razmatra kadrovska pitanja! ČEKA SE I USTOLIČENJE Joanikija i Isihija

Zbog važnosti ovih pitanja, pretpostavlja se da vladike neće moći da donesu odluke do kraja dana

Objavljeno:

Sabor SPC, koji se održava u Hramu Svetog Save, danas bi trebalo da razmatra kadrovska pitanja i izbor članova Sinoda, ali i tri episkopa na upražnjena mesta u Eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Zagrebačko-ljubljanskoj, saznaje "Blic".

Zbog važnosti ovih pitanja, pretpostavlja se da vladike neće moći da donesu odluke do kraja dana, što praktično znači da će Sabor svoje zasedanje najverovatnije završiti u subotu jer se očekuje da se znatan deo vremena posveti problemima u Zapadnoameričkoj, Istočnoameričkoj i Novogračaničkoj eparhiji, pre kadrovskih rešenja.

Naime, one su mimo Ustava SPC, ali i Ustava SPC za Severnu i Južnu Ameriku, osnovale jednočlane neprofitne korporacije i na njih je prebačena znatna crkvena imovina. Razlog što će se i o ovom problemu pričati je i to što je u Patrijaršiju stiglo više stotina pisama vernika koji ukazuju na to da je osnivanjem ovih korporacija, sa najčešće episkopom kao jedinim članom, imovina praktično preneta na njihovo ime sa mogućnošću da sami odlučuju o njoj. Upravo zbog ove komplikovane situacije Saboru će trebati malo više vremena da bi vladike pokušale da se usaglase i nađu rešenje da stvari vrate u kanonski poredak i izbegnu mogućnost narušavanja jedinstva srpske crkve.

Nakon toga trebalo bi da se odluči o izboru članova Sinoda, ali i episkopa za upražnjena mesta u eparhijama koje su ostale bez svojih prvih ljudi. Reč je o Mitropolij crnogorsko-primorskoj, koja nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije, dok je mesto prvog čoveka Eparhije valjevske upražnjeno od marta 2020. nakon smrti episkopa Milutina. Od februara ove godine i Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, nakon izbora Porfirija za patrijarha, ostala je bez prvog čoveka.

Prema našim saznanjima, mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog najverovatnije će ostati upražnjeno, odnosno ovaj Sabor neće odlučivati o njemu. To praktično znači da će patrijarh Porfirije nastaviti u svojstvu administratora da vodi ovu izuzetno značajnu eparhiju.

- Za razliku od nje, Crnogorsko-primorska mitropolija će dobiti prvog čoveka, a to će najverovatnije biti episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, dok će Valjevsku eparhiju, po svemu sureći, voditi iguman manastira Kovilj, Isihije. Ta rešenja će verovatno dobiti saglasnost većine vladika Srpske pravoslavne crkve i ne očekuju se nesporazumi oko njih jer je i ceo Sabor protekao u jedinstvu arhijereja oko gotovo svih značajnih pitanja. Sve vladike su svesne značajne ovog Sabora i ponašaju se u skladu sa porukama iz besede patrijarha Porfirija, koji ih je na početku zasedanja pozvao na molitve za crkveno jedinstvo - objašnjava naš dobro upućeni sagovornik iz Patrijaršije.

To jedinstvo je ispoljeno i kod razmatranja Temeljnog ugovora o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore i taj dokument je dobio podršku svih vladika. To praktično znači da bi novi mitropolit crnogorsko-primorski ovaj dokument trebalo da potpiše sa Zdravkom Krivokapićem, predsednikom Vlade Crne Gore, a tom događaju prisustvovaće i patrijarh Porfirije.

Jedinstvo je izraženo i u vezi s pitanjem Kosova i očuvanjem crkve i njenog kulturnog nasleđa.

- Sabor je izrazio jasan stav da najnoviji događaji vezani za zahtev prištinskih vlasti da Unesko skine sa svoje liste ugroženosti četiri spomenika, i to Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku, neprihvatljiv i da zabrinjava, zbog čega mora da se reaguje. U suprotnom preti opasnost da se ugrozi pravoslavna hrišćanska baština na Kosovu i Metohiji - kaže naš sagovornik iz Patrijaršije.

Patrijarh i episkopi na ručku kod Vučića

Predsednik Aleksandar Vućić ugostio je juče na ručku patrijarha Porfirija i episkope, učesnike Sabora SPC, na kome su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji, položaju srpskog naroda u južnoj pokrajini, kao i o srpskim svetinjama.

- Teško breme je pred nama, posebno na Kosovu. Naše sveštenstvo mudro reaguje što ne odgovaraju na svaku provokaciju i što dobro razumeju šta je provokacija. Crkva ima stanovište da je važno jedinstvo države, naroda i crkve. Ukazao sam im na brojne opasnosti, na mnogo važnih sastanaka koje ćemo da imamo u narednom periodu, pre svega po pitanju KiM. Video sam da ih je iznenadila grčka reakcija - rekao je Vučić.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.