MILOSAVLJEVIĆI SU NAPUSTILI GRAD I SADA KRAJ MORAVE IMAJU FABRIKU BUDUĆNOSTI: Uopšte se nisu pokajali
Gazdinstvo Milosavljević, Foto: Printscreen/RTS

odlazak na selo

MILOSAVLJEVIĆI SU NAPUSTILI GRAD I SADA KRAJ MORAVE IMAJU FABRIKU BUDUĆNOSTI: Uopšte se nisu pokajali

Zorica se nije dvoumila kada je napustila posao komercijaliste u Bačkom Gradištu

Objavljeno:

Pre trideset godina, bračni par Milosavljević (Zorica i MIlan) odlučio se na korak napuštanja grada. Do tada su radili u fabrici i preduzeću, ali zarad osnivanja sopstvenog seoskog domaćinstva, rešili su da sve promene.

Milan je mašinski inženjer i započeo je proizvodnju hidrauličnih priključnih mašina a njegova supruga, ekonomista po struci, posvetila se uzgoju ovaca.

Gazdinstvo Milosavljevića je u selu Lozna prostire se na površini od četiri hektara na "makvi", odnosno rukavcu koji redovno plavi i oblikuje Zapadna Morava.

Milan se posvetio proizvodnji hidrauličnih cilindra za građevinske i poljoprivrdne mašine. Radio je kao inženjer u trsteničkoj "Prvoj Petoletki" i odlučio je da otvori svoju fabriku.

1 / 2 Foto: Printscreen/RTS

Kaže da nije pogrešio jer tri decenije uspešno posluje.

"Mislim da je ova fabrika baš predviđena za jednu veliku budućnost jer je napravljen jedan dobar osnov. I evo danas smo došli da imamo jednu lepu fabriku koja zapošljava 20 ljudi i s dobrim razvojem, ističe Milan Milosavljević preduzetnik iz Lozne kod Trstenika.

Zorica uzgaja ovce

Ekonomski i fabrički deo razdvajaju samo velika rolo vrata. Zorica se posvetila poljoprivredi i uzgaja ovce. Njeno umatičeno stado ima više od 70 grla sjeničke pramenke. Sama sve postiže. Ne zapošljava ni sezonske radnike. Nije se dvoumila kada je napustila posao komercijaliste u Bačkom Gradištu.

Gazdinstvo Milosavljević, Milan Milosavljević, Zorica Milosavljević, Jagnje
foto: Printscreen/RTS

"Nisam znala da volim toliko životinje. Nisam znala da volim toliko prirodu. Nisam znala da mogu ova da radim. Ovo je jedan jako veliki posao, jako velika odgovornost ali i velika ljubav" zadovoljna je Zorica Milosavljević.

Sve što Milosavljevići znaju i poseduju utkano je u ovo zdanje. Nije čardak, niti kula iako je visoka devet metara. U pitanju je sušara za meso koju je projektovao Milan. Umesto lanaca i koturača za podizanje platforme za sušenje oko 1.000 kilograma mesa koristi hidrauliku.

"Ja sam to video neku svoju konstrukciju da to bude na nekoj toj visini i mislim da je to zadovoljstvo. Možda bi to bolje bilo da je to negde gore na ovim našim planinama", smatra Milan.

Uspeh i odgovornost prati i ugled u selu. Svakoj porodici u Loznu sa troje dece Milosavljevići su kumovi. Trideset godina su gradili svoje gazdinstvo ali ga nisu završili. U planu je izgradnja još jedne proizvodne hale površine oko 1.000 metara kvadratnih.

Bonus video:

04:22

OTIŠLI SMO DA ČESTITAMO PRAZNIK NAJHRABRIJIM LJUDIMA U SRBIJ

(Espreso/Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.