BAGREMOV MED JE SVIMA OMILJENI, ALI ON NIJE NAJKVALITETNIJI: Pčelar Stanko je objasnio U ČEMU JE PROBLEM
Supstanca koja dominira u medu jeste šećer, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

BAGREMOV MED JE SVIMA OMILJENI, ALI ON NIJE NAJKVALITETNIJI: Pčelar Stanko je objasnio U ČEMU JE PROBLEM

Hemijski gledano, supstanca koja dominira u medu jeste šećer

Objavljeno:

Zabrinjavajuć je podatak da je u Srbiji oko 40 odsto meda koji se nalazi u prodaji zapravo falsifikat. Situacija nije ništa bolja ni u svetu o čemu svedoči slučaj sa Sajma pčelarstva i meda u Montrealu gde su vršeni testovi na izloženim proizvodima i ispostavilo se da je čak 46 odsto ne zadovoljava kriterijume.

Od davnina su poznata "lekovita" svojsta meda, ali koja vrsta ima najviše blagodeti po zdravlje. Predsednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić kaže da "zlatni nektar" svako bira prema svom ukusu, kao i način na koji ga konzumira.

Hemijski gledano, supstanca koja dominira u medu jeste šećer.

"Njega najviše ima u bagremovom medu, ali to nekome može teško da padne. On jeste najomiljeniji", kaže Rajić ali to ne znači da je i najzdraviji.

"Ipak, to ne znači da je najkvalitetniji. On ima takav odnos glukoze i fruktoze pa se spore kristališe. Postoje oni koji se brzo kristališu i bogatiji su od bagremovog po sadržaju minerala i antioskidanasa."

Stanko Rajić kaže da on lično najviše voli onaj kristalizovani jer na njega manje deluju želudačne kiseline i uništavaju mu "lekovita" svojstva.

Iako je bagremov najpopularniji, po njemu je jedan drugi najbolji i najzdraviji.

"Poluflorni medovi su za mene najbolji, a među njih spada livadski med", kaže Rajić i dodaje i da je način uzimanja za sve drugačiji.

"Ja volim da uzmem kašiku i potom popijem gutljaj hladne vode, neko voli sa toplom...", objašnjava i dodaje da je najbolje držati ga na vidnom mestu.

"Med je 'lekovit' ako se uzima svakog dana i zato je najbolje ga držati na vidnom mestu, pored kojeg svakog dana prolazite, na primer na kuhinjskom pultu", zaključio je.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.