CEO ŽIVOT POGREŠNO JEDEMO MED: Pčelar otkrio GDE GREŠIMO!
Med, Foto: Profimedia

MED I PRIMENA

CEO ŽIVOT POGREŠNO JEDEMO MED: Pčelar otkrio GDE GREŠIMO!

Pojedine vrste meda, kao što je na primer bagremov med, namenjen je deci od jedne do dve godine jer je on najslabiji med i on je pogodan za dete kome probavni organi još nisu razvijeni

Objavljeno:

Pčelar i profesionalac sa domaćinstva Bikar iz Sremskih Karlovaca Aleksandar Bikar otkrio je male trikove o pravilnoj upotrebi meda u ishrani i savete kojih se treba pridržavati prilikom konzumacije.

"Pojedine vrste meda, kao što je na primer bagremov med, namenjen je deci od jedne do dve godine jer je on najslabiji med i on je pogodan za dete kome probavni organi još nisu razvijeni. Svi ostali medovi su mnogo jači. Što je med tamnije boje i što se brže kristališe – to je kvalitetniji", naveo je on.

Pored meda, pčelari preporučuju i ostale proizvode koji blagotvorno deluju na zdravlje.

"Preporučujem mešavinu med, polen, propolis koja diže imunitet i vrlo brzo rešava bilo kakvo inflatorno oboljenje ili propolis u 2-3 oblika zavisno od uzrasta i načina upotrebe: da li je u čaju, na korici hleba, a ne preporučujemo da se stavlja na beli šećer”, kaže Aleksandar.

Jedna od najzdravijih kombinacija je svakako mešavina meda i semena koprive. Međutim, efektat zavisi od toga kada ga konzumirate tokom dana.

"Ako se uzima ujutro, jedna kafena kašičica, pre toga ne sme ništa da se jede. Kao tvrda bombona se rastopi u ustima i pola sata nakon toga ne sme da se jede, a reguliše rad štitne žlezde. Ako se koristi pola sata posle jela onda diže nivo gvožđa u krvi", kaže Aleksandar..

Ali da bismo bili što zdraviji veoma je važno i na koji način uzimamo med. Odnosno da li koristimo drvenu, metalnu ili neku drugu kašiku. Evo saveta iz prve ruke:

"Med uzimati običnom, rosfraj kašikom. Ne upotrebljavati drvenu, a ni plastičnu kašiku. Plastična znamo od čega se pravi – od nafte, a nafta je kancerogena. Drvene kašike su uglavnom kineskog porekla. Sve su identične, identične boje, oblika i teksture, koštaju 50-250 dinara, a znamo da je u Srbiji zabranјen uvoz drvenih proizvoda iz Kine jer su otrovni. Kada uzmete drvenu kašiku i stavite je u usta vi ste već zagadili drvo svojim pozitivnim ili negativnim bakterijama iz usta. Kažu: mi ćemo oprati. A sa čime ćete oprati, sa deterdžentom? Pa ćete posle da jedete deterdžent sa medom?", kaže Aleksandar.

Dnevna količina meda zavisi od ukupnog energetskog unosa. Preporuka je da med bude zastupljen u ishrani sa 5 odsto u ukupnom dnevnom energetskom unosu.

(Espreso/Agromedia.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.