KAKO DOMAĆICE U SRBIJI FARBAJU JAJA! Pored standardnoh, tu je i metod sa TAJLANDA!
ilustracija, Foto: Profimedia

pogledajte!

KAKO DOMAĆICE U SRBIJI FARBAJU JAJA! Pored standardnoh, tu je i metod sa TAJLANDA!

Tako je jedna Novosađanka, živeći godinama na Tajlandu gde nije mogla da pronađe farbu, pronašla način da jaja ipak budu ukrašena

Objavljeno:

U želji da za Uskrs na trpezi imaju što lepša i unikatna jaja, domaćice godinama unazad eksperimentišu prilikom farbanja.

Tako je jedna Novosađanka, živeći godinama na Tajlandu gde nije mogla da pronađe farbu, pronašla način da jaja ipak budu ukrašena.

- Sipa se u čašu određena količina vode, stavi se boja i ubaci se jaje. Bitno je da je to prehrambena boja i da se doda malo sirćeta - rekla je Novosađanka.

Brojne su tehnike kojima se farbaju i ukrašavaju jaja, a neke od njih su i prava umetnička dela.

- Treba ukrašavati sa ružama, maslinovim grančicama, detelinama. To su narodne šare. Pored jaja, priprema se i Vaskršnji kolač. On se sastoji od pletenice koja ide u krug i stavlja se jaje u sredinu. Naziv tog kolača je Isusova kruna - Mirjana Radenković, kulturno-istorijski centar "Srpska kruna".

Starinski običaj farbanja jaja u lukovini i nihovo ukrašavanje travkama i cvećem održao se u zaječarskim selima, a stare domaćice poštujući tradiciju i oblače narodnu nošnju dok obavljaju poslove u kuhinji.

- Svako jaje ukrasimo sa različitom biljkom, npr božur je znak lepote. Sve te travke imaju svoju simboliku. Sada malo farbamo na moderniji način, koristimo boje i gelove, motamo u džakove. Domaćiće su nekada u ovom kraju farbale jaja u narodnoj nošnji i ja je poštujem. Prvo ujutru na Uskrs donesemo parče zemlje sa travom i stavimo ispod praga, na betom, potom dođu mladi da se pričeste - rekle su domaćiće iz Zaječara.

Bonus video:

05:23

BRZE VESTI 30.04.2021. 10:55

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.