NA OVIM LOKACIJAMA U BEOGRADU LEŽE OGROMNE BOMBE! Na Zvezdaru 5 bombi bačeno, najteža ima TONU! (MAPA)
Ilustracija/Mapa mesta gde se nalaze neeksplodirane bombe u prestonici, Foto: Ilustracija Espreso.co.rs

šta se krije ispod beograda?

NA OVIM LOKACIJAMA U BEOGRADU LEŽE OGROMNE BOMBE! Na Zvezdaru 5 bombi bačeno, najteža ima TONU! (MAPA)

Što se tiče užeg dela Beograda na Zvezdari više od dve decenije u Prijedorskoj ulici nalazi se neeksplodirana bomba

Objavljeno:

Nakon što je na gradilištu u Nodilovoj ulici na Banovom brdu izvađena iz zemlje bomba teška 242 kilograma iz Drugog svetskog rata, pokrenulo se se pitanje koliko danas ispod Beograda ima neeksplodiranih bombi?

Naime, prema podacima Centra za razminiranje na području Beograda i beogradskih opština trenutno se nalazi 16 neeksplodiranih velikih avio-bombi iz 1999. godine.

"Opštine u Beogradu na kojima se nalaze lokacije za koje se sumnja da su zagađene avio bombama iz 1999. su Zvezdara, Rakovica, Obrenovac, Barajevo, Čukarica, Voždovac i Zemun, dok podatke o bombama iz Prvog i Drugog svetskog rata, nemamo u evidenciji", rekli su Espreso iz Centra za razminiranje.

Najveći broj neeksplodiranih projektila nalazi se u prigradskim naseljima: Surčin, Rvati, Jakovo, Batajnica, Obrenovac, Urovci, Lipovačka šuma, Barajevo, Vinča, Grocka, Put za Brešku, kako je ranije preneo RTS.

Što se tiče užeg dela Beograda na Zvezdari više od dve decenije u Prijedorkoj ulici nalazi se neeksplodirana bomba. U NATO bombardovanju samo u tom delu grada bačeno je pet bombi od kojih najteža ima čak jednu tonu.

Prema evidenciji, koja se vodi u Centru, u Srbiji se na preko 150 lokacija nalaze velike avio-bombe

Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje kaže za RTS da postoji mogućnost da je bomba od 1.000 kilograma.

"Gađano je i sa dve bombe od 500 kilograma i dve od po 250 kilograma. Tada na licu mesta nije moglo da se utvrdi koja je tačno bomba koja nije eksplodirala na Zvezdari", ističe Glamočlija.

Kako su za portal Espreso rekli iz Centra za razminiranje, oni u skladu sa svojim nadležnostima određenim Zakonom o ministarstvima, izrađuju projekte za razminiranje, prate njihovo ostvarivanje, vrše kontrolu kvaliteta i izdaje uverenje da je određena površina razminirana, odnosno očišćena od mina, kasetne municije, avionskih bombi i drugih vrsta eksplozivnih ostataka rata.

"Centar dobija zahteve od investitora infrastrukturnih projekata za čišćenjem terena od eksplozivnih ostataka rata da bi se stvorili preduslovi za bezbedno izvođenje radova na tim projektima. Na zahtev naručioca radova, odnosno investitora, Centar obavlja izviđanje sumnjive lokacije u cilju procene situacije i izrade projekta. Poslove razminiranja obavljaju stručno osposobljene i tehnički opremljene organizacije i preduzeća, koji su ovlašćeni za obavljanje tih poslova", rekli su oni za Espreso.

Osim što ovaj posao iziskuje mnogo vremena i evakuaciju građana, uklanjanje bombi zahteva i ogromne troškove.

"Radovi uklanjanja ovih bombi su vrlo zahtevni i skupi, s obzirom da zahtevaju visoko sofisticiranu opremu sa sposobnošću detekcije projektila na velikim dubinama, kao i specijalno obučene deminere sa višegodišnjim iskustvom i ekspertizom", rekli su iz Centra, apelujući na sve građane da se odgovorno ponašanjamo, naročito imajući u vidu predstojeće prvomajske praznike i boravak većeg broja ljudi u prirodi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.