DR DARIJA NIKAD REALNIJA: Masovna okupljanja u zatvorenom su još dugo nemoguća, nema mesta za popuštanje mera!
Član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

do kad ovako?

DR DARIJA NIKAD REALNIJA: Masovna okupljanja u zatvorenom su još dugo nemoguća, nema mesta za popuštanje mera!

Kisić Tepavčević je za TV Prva rekla da nema mnogo prostora oko popuštanja mera i dodala da je u Srbiji pada broj novozaraženih, ali da je virus još uvek tu i da je značajan broj pacijenata na respiratoru i u teškom stanju

Objavljeno:

Član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljnija u odnosu na druge zemlje, ali da masovno okupljanje u zatvorenim prostorima još dugo neće biti bezbedno i moguće.

Kisić Tepavčević je za TV Prva rekla da nema mnogo prostora oko popuštanja mera i dodala da je u Srbiji pada broj novozaraženih, ali da je virus još uvek tu i da je značajan broj pacijenata na respiratoru i u teškom stanju.

Ovo jeste pad, ali se korekcija mera vrši u skladu sa epidemiološkom situacijom'', rekla je ona i dodala da okupljanje u zatvorenim prostorima dugo neće biti bezbedno.

Kisić Tepavčević je apelovala na građane koji se nisu vakcinisali da to urade što pre da bi, kako kaže, sačuvali svoje i zdravlje svojih članova porodice. ''To je ključ naše borbe, sve zavisi od nas i svakog pojedinca, svi smo podjendanko važni u borbi protiv virusa'', rekla je Kisić Tepavčević.

Dozvoljeni izlasci, po povratku karantin za nevakcinisane

Više od 80 odsto korisnika gerontoloških centara je vakcinisano protiv virusa korona, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i dodala da su posete domovima za stare i izlasci štićenika dozvoljeni, ali da je za one koji nisu vakcinisani obavezan karantin po povratku.

Kisić Tepavčević je kazala da ima gerontolških centara u kojima su svi korisnici vakcinisani i dodala da je to uslovilo povoljnu epidemiološku situaciju, kao i da je trenutno 237 korisnika pozitivnih na korona virus i da većina ima asimptomatske oblike infekcije.

Dodala je da se poslednjih meseci u gerontolškim centrima svake nedelje korisnicima rade antigenski testovi i otkrivaju asimptomatski oblici infekcije.

'- Nekada se otkrije da su i oni koji su revakcinisani pozitivni na antigenski test, pa se iz predostrožnosti hospitalizuju, ali po pravilu nemaju nijedan simptom i dobri su im nalazi. Pokazuje se koliko je i u toj najosetljivijoj grupi vakcina efikasna, rekla je Kisić za TV Prva.

Ministarka je kazala da su posete u domovima i izlasci korisnika na duže od 24 sata dozvoljeni uz posebne preporuke.

'- Ukoliko u domu nema nijednog novog slučaja u poslednje dve nedelje, korisnici mogu da izađu i provedu sa porodicom nekoliko dana i za njih nije obavezan karantin po povratku. Oni koji nisu vakcinisani po povratku u kolektiv moraju u dvonedeljni karantin, rekla je Kisić Tepavčević.

Bonus video:

03:43

NAŠ FILIP JE SVETSKO ČUDO: Ima 3 godine, a pogledajte šta radi s košarkaškom loptom! VIDEO

(Espreso/Tanjug/TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.