SNEŽANA IZ UŽICA JE ŽENSKI BERBERIN, A ZANAT JE PRENELA NA ĆERKU: Vezanih očiju je obrijala muža Radojka
Žena berberin, Snežana Didanović, Foto: Printscreen/youtube/Tv prva

neobično

SNEŽANA IZ UŽICA JE ŽENSKI BERBERIN, A ZANAT JE PRENELA NA ĆERKU: Vezanih očiju je obrijala muža Radojka

Ona je taj zanat i ljubav prenela dalje, na svoju ćerku

Objavljeno:

Već tri decenije unazad, Snežana Didanović iz Užica u rukama drži britvu i pod prstima na hiljade muških vratova. Ona i njena ćerka Marija veoma su redakslučaj u svetu lepote. Naime one su žene - berberi.

- Berberi su nekada bili poput lekara, na primer nekada su nekome vadili su zube, previjali rane ljudima i ukazivali prvu pomoć kad god je bilo potrebno. Žene berberi, zvuči moćno, oseća se ta moć u te dve reči. Ja bih im samo poručila da nikada ne potcenjuju moć berberina, moć je u našim rukama jednostavno, u makazama, britvi, mašini - kaže Marija Didanović za "Prvu".

Njena majka Snežana se slaže i šali se da kada muškarac sedne u stolicu, mora da ostane miran, jer je ona ta koja drži britvu u rukama.

U ovoj porodici berberski posao je tradicija stara više od pola veka.

- Moj otac je bio u staroj Jugoslaviji najbolji fizer, berberin tada. Kod njega se završavao taj majstorski zanat i ja sam jedna od njih. Na kraju osnovne škole sam počela kod njega da učim zanat. Tada me je učio da je dobro sapunjanje pola brijanja - objašnjava Snežana.

Ona je taj zanat i ljubav prenela dalje, na svoju ćerku.

- U mojim rukama je britva kojom je on radio i ona je stara preko 60-70 godina i mislim da bi bio jako ponosan, da bi mu srce bilo puno, kao meni sada što sam nasledila njih dvoje. Ja sam možda brža i spretnija, a nju već polako stižu godine, već je polako umorna od ovog posla, ali i dalje se drži - kaže Marija.

Koliko je sigurna u svoje iskustvo i veštine, Snežana je odlučila da pokaže i pred televizijskim kamerama, pa je tako sa peškirom na očima obrijala svog supruga Radojka, sa kojim je u braku više od dve decenije.

- Nije lako, da se ne lažemo, ali ipak sigurnost i godine iskustva čine svoje. Teško bi kome to i pristao, ali imam poverenja u nju, toliko godina rada, toliko iskustva. Rizično je kad zgrešiš nešto, ali kad nisi onda se ne plašiš - našalio se Radojko.

Marija je nekada bila najmlađa vlasnica berbernice u Srbiji, a sada ima 23 godine i mušterije koje joj veruju.

- Ima sigurno dosta ljudi koji imaju predrasude o mojim godinama, to se i dešavalo. Posle ja ubijem te predrasude, jer ovim poslom se bavim već 8 godina i imala sam od koga da naučim, dobrog majstora to jest moju majku - objašnjava devojka.

Njih dve prisetile su se i nekih komičnih situacija i neobičnih zahteva koje su dobile od mušterija.

- Bilo je da je dečko tražio da mu se obrije jedna strana glave, pola da ostane kosa, nekih možda 10 centimetara, a išao je da se upozna sa devojčinim ocem - priča Marija, a Snežana se nadovezuje: "Tražio je čovek da ga ošišam samo otpozadi, a napred i sa strane ništa, ja kažem da to ni na šta neće ličiti, a on kaže: "Pa ja tako hoću". I ja tako i uradim, bio je zadovoljan, zadovoljna ja", kaže.

Iako neobična scena za današnje vreme, dve žene sa britvama u rukama, one znaju zbog čega ovo rade i ponosne su na svoj uspeh.

- Jako mi je srce puno kad pogledam da sam ja treća generacija posla u ovoj porodici, nije to mala stvar - zaključila je Marija.

Bonus video:

00:12

SNIMAK IZ SVEMIRA! Pogledajte kako se Beograd promenio za samo 35 godina

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.