BOGINJA SRPSKOG VESLANJA JOVANA ARSIĆ ZA ESPRESO: Poslednji je Mohikanac i na Olimpijske igre IDE PO MEDALJU
Foto: Anđela Nip, Privatna arhiva

samo jako!

BOGINJA SRPSKOG VESLANJA JOVANA ARSIĆ ZA ESPRESO: Poslednji je Mohikanac i na Olimpijske igre IDE PO MEDALJU

Dotakli smo se brojnih zanimljivih tema!

Objavljeno:

Za oko tri meseca počinju Olimpijske igre!

To je ono pravo, to je esencija sporta, a Srbija će i te kako imati sa kime da se ponosi i za koga da navija. Trenutno naša ekspedicija broji 65 članova, a poslednja u nizu uzdanica koje su se kvalifikovale za Tokio je naša sjajna veslačica Jovana Arsić.

Jovana Arsić
foto: Privatna arhiva

Povodom velikog uspeha sa Jovanom smo imali jedan veoma zanimljiv i vedar razgovor. Pričali smo o mnogim stvarima, a za vas smo izdvojili one najvažnije i najzanimljivije.

Za početak smo se dotakli trenutno najaktuelnije teme, a to su pripreme za Olimpijske igre. Jovanu smo uhvatili odmah posle treninga.

- Trenira se! Pripreme idu dobro - rekla je Arsićeva, a potom nam pojasnila kako tačno tempira formu:

- Pre Igara imam dva takmičenja, Svetski kup u Zagrebu, a zatim i u Lucernu. Tu nemam preterane rezultatske ambicije, već trke želim da iskoristim za tempiranje forme za Tokio. Cilj je da tamo budem na maksimumu!

Pitali smo je i da li je uzbuđena zbog svega...

- Bila sam uzbuđena samo jedan dan - odgovara kao iz topa i pojašnjava:

- Sam odlazak ne predstavlja uzbuđenje, već borba za medalju. Idem tamo da veslam za sebe i svoju zemlju. Lično, od toga nemam ništa, imaću samo ako osvojim medalju haha - šali se naša sagovornica.

Jovana Arsić
foto: Anđela Nišević

Dotakli smo se i ambicija na najvećoj sportskoj smotri sveta.

- Idem u Tokio da osvojim medalju! Gde god da učestvujem uvek idem na medalju, ali uspeh ne zavisi samo od takmičara, već i od brojnih drugih faktora. Sitnice često odlučuju - priča nam Jovana.

Sa epidemijom korone se nikad ne zna, ali Arsićeva nema sumnje.

- Igre sigurno neće biti otkazane opet, nemam strah. Zvanično je potvrđeno. A i da ih otkažu, nećemo ići, šta da se radi - kaže ona.

Takođe smo od Jovane čuli jednu na prvi pogled neverovatnu informaciju. Naime, u njenom sportu manjka žena, pa je ona tako, nažalost, svojevrstan "poslednji Mohikanac".

- Volela bih da se popularizuje veslanje kao sport u Srbiji i da se više mladih uključi, jer manjkamo, pogotovo sa ženama. Trenutno sam jedina aktivna internacionalna takmičarka u Srbiji. Put je trnovit, ali još uvek postoji nada da će biti bolje - kaže Jovana i otkriva šta je to njoj najlepše u vezi sporta:

- Iskreno, ono što me najviše vezuje za veslanje je svakodnevno vreme provedeno u prirodi, druženje i bezbroj prijatelja koje sam upoznala. To je neprocenjivo!

Jovana Arsić
foto: Anđela Nišević

A kako je sve to počelo?

- Počela sam da treniram u šestom razredu osnovne škole. Drugarica me je dugo nagovarala da dođem na trening i na kraju sam popustila i otišla. Od tada više nisam želela da izađem iz čamca. Bila je to ljubav na prvi pogled!

Sudbina ju je iz Zrenjanina dovela u Beograd...

- Od 2014. sam u Beogradu, a u Crvenoj zvezdi sam od 2017. godine. Pre toga sam veslala za Zrenex, ali tek kada sam došla u Beograd počela sam ozbiljno da se bavim veslanjem.

Ipak, desi se da stvari ne idu uvek po planu. Da nije bilo jedne važne osobe, Jovanu možda na leto ne bismo gledali na Olimpijskim igrama.

- Pomišljala sam da odustanem mnogo puta. Bila sam blizu da dignem ruke od svega 2014. godine, ali tada me je pozvao Svetozar Pavlović da vozim za jednu parišku ekipu i tada mi se vratila ljubav prema sportu. Shvatila sam da treba da pratim svoj osećaj. Tada sam veslala svoje prvo svetsko finale - seća se Arsićeva i pominje još jedno važno ime:

- Veselin Vučićević mi je bio prvi trener, kod njega sam bila deset godina. On je imao veoma veliki uticaj na mene i moju karijeru.

Pitali smo je i ko joj je sada najveća podrška.

- To je moj trener Dušan Kovačević! On je tu za mene i on me gura napred! I prijatelji, kako to zaboravim - rekla je Arseićeva.

Malo smo prokomentarisali i ostale uzdanice Srbije u Tokiju.

- Ne znam ko je sve kvalifikovan. Mislim da će Novak uzeti medalju, od njega se uvek očekuje, a fali mu to zlato u kolekciji. Očekujem od Ivane Španović. Verujem da će biti na maksimumu za OI. Povrede dođu kao odmor za telo. Očekujem uspeh i od naših veslača. Pored mene, tu je i muški dvojac. Takođe, za četiri nedelje mogu da se kvalifikuju i muški skif i muški dubl. Nadam se da će da ostvare normu - kaže Jovana.

Šta drugo da kažemo nego - jedva čekamo!

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Vladimir Šuster)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.